Haku

Kirjalliset kysymykset

15.05.2022 12:00

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Arja Juvosen/ps kirjalliseen kysymykseen KKV 205/2022 vp

Vastaus kirjalliseen kysymykseen KKV 205/2022 vp

Vastaus kirjalliseen kysymykseen kenttäsairaanhoitajan työn merkityksestä yhteiskunnassa ja varautumisesta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, resurssien ja huoltovarmuuden parantamiseen vaihtuvassa turvallisuustilanteessa

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Arja Juvosen /ps näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 205 vp:

Miten hallitus on huomioinut kenttäsairaanhoitajan työn merkityksen yhteiskunnassa, miten hallituksen ajankohtaisselonteko turvallisuusympäristön muutoksesta huomioi kenttäsairaanhoitajien toiminnan muuttuvassa turvallisuusympäristössä ja miten hallitus varautuu ennakoivasti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, sote-alan koulutuksen ja huoltovarmuuden parantamiseen häiriötilanteissa?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Puolustusvoimien terveydenhuolto, jonka osana kenttäsairaanhoitajat toimivat, on yhteiskunnallisesti merkittävä toimija. Puolustusvoimien terveydenhuollolla on asiantuntijarooli poikkeusolojen lääkintähuollon osaajana. Lisäksi Puolustusvoimien terveydenhuollolla on tärkeä rooli valtakunnallisessa kenttä- ja katastrofilääketieteen osaamisessa, lääkintään liittyvässä tiedustelussa, poikkeusolojen lääkelogistiikan järjestelyissä, sekä ilmailu- ja sukelluslääketieteen valtakunnallisessa osaamisessa.

Puolustusvoimissa terveydenhuollon toteuttamisesta vastaa Sotilaslääketieteen keskus (SOTLK). SOTLK tuottaa terveyden- ja sairaanhoitopalveluita varusmiehille, reserviläisille ja henkilökunnalle Puolustusvoimien päätehtävien mukaisesti. SOTLK tuottaa lisäksi kenttälääkinnän koulutusta sekä varusmiehille että reserviläisille, ja tukee myös sotaharjoitusten toteuttamista varmistamalla harjoituksissa tarvittavan lääkintähuollon ja ensiapuvalmiuden. Lisäksi SOTLK on osallistunut resurssiensa puitteissa muiden viranomaisten tukemiseen virka-aputehtävissä. Kenttäsairaanhoitajat ovat yksi olennainen SOTLK:n ammattiryhmä. Lisäksi SOTLK:ssa työskentelee mm. lääkäreitä, hammaslääkäreitä, hammashoitajia, fysioterapeutteja, psykologeja, tutkijoita, toimistohenkilöstöä sekä muuta henkilöstöä.

Puolustusvoimissa terveydenhuollon ja lääkintähuollon merkitys varusmiesten ja henkilökunnan terveyden ja toimintakyvyn ylläpidon suhteen on hyvin ymmärretty. Erilaisissa häiriö- ja poikkeusoloissa toimivan lääkintähuollon merkitys korostuu: se turvaa ja palauttaa joukon toiminta- ja taistelukykyä. Puolustusvoimissa lääkintähuollon kehittäminen on osa terveydenhuollon jokapäiväistä toimintaa.

Terveydenhuoltohenkilöstöstä, sekä sairaanhoitajista että lääkäreistä, on valtakunnallisesti pulaa. Puolustusvoimien osalta on nähty tarve lisätä lääkintähenkilöstön, myös kenttäsairaanhoitajien määrää henkilöstössä. Kenttäsairaanhoitajien osalta lisätalousarvioiden myötä on saatu lisää määräaikaisia tehtäviä, joiden rekrytoinnit ovat jo käynnistyneet. Lisäksi kenttäsairaanhoitajien pysyviä tehtäviä pyritään lähivuosina lisäämään. Riittävä resurssi on olennaista, jotta henkilöstö riittää paitsi toteuttamaan arkipäivän terveydenhuolto laadukkaasti, myös turvaamaan erilaisia koulutukseen ja valmiuden ylläpitämiseen liittyviä kokonaisuuksia. Näiden valmiuteen liittyvien tehtävien merkitys on muuttuneessa turvallisuustilanteessa korostunut entisestään.

Puolustusvoimien osalta, Puolustusvoimien terveydenhuolto tekee säännöllistä yhteistyötä siviiliterveydenhuollon kanssa sekä normaaliolojen terveydenhuoltoon liittyen, että erilaisiin häiriötilanteisiin varautumisen suhteen. Puolustusvoimat osallistuu Poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan toimintaan. Osana tätä työtä Puolustusvoimien lääkintähuolto on ollut valmistelemassa ja toteuttamassa valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskurssia yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksikön kanssa. Tämä "sote-valmiuskurssi" on järjestetty kaksi kertaa, viimeksi syksyllä 2021, ja se on tarkoitus järjestää säännöllisesti jatkossakin. "Sote-valmiuskurssin" tarkoituksena on parantaa Suomen terveydenhuollon yhteistä varautumista erilaisiin poikkeustilanteisiin sekä luoda pohjaa ja toimintamalleja niin paikallis-, alue- kuin valtakunnallisenkin tason yhteistyölle häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumisessa ja niissä toimimisessa.

Helsingissä 15.5.2022

Puolustusministeri Antti Kaikkonen


Palaa otsikoihin