Haku

Kirjalliset kysymykset

09.03.2023 12:00

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Mikko Ollikaisen/r kirjalliseen kysymykseen KKV 759/2022 vp

Vastaus kirjalliseen kysymykseen asepalvelusta ja siviilipalvelusta suorittavien urheilijoiden yhdenvertaisuuden turvaamisesta lomakäytäntöjen osalta

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Mikko Ollikaisen /r näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 759/2022 vp:

Miten huomioidaan asepalvelusta ja siviilipalvelusta suorittavien urheilijoiden välinen yhdenvertaisuus ja

miten asepalvelusta ja siviilipalvelusta suorittavien urheilijoiden välistä yhdenvertaisuutta voitaisiin parantaa?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Urheiluvalmennus- ja kilpailutoiminta -määräyksen mukaisesti varusmiehille voidaan myöntää urheilukomennusta urheilijan tasosta ja palvelusajasta riippuen. Urheilukoulun varusmiehillä urheilukomennusten enimmäismäärä on 45- 95 vrk/palvelusaika, muualla kuin Urheilukoulussa palvelevilla maajoukkueurheilijoilla ja akatemiaurheilijoilla 20-50 vrk/palvelusaika ja kansallisen tason urheilijoilla määrä on 6-15 vrk/palvelusaika. Lisäksi varusmies tai vapaaehtoista naisten varusmiespalvelusta suorittaville voidaan myöntää harjoitusvapaata harrastustoimintaansa tai hallintoyksikön myöntämää/järjestämää urheiluvalmennusta yhteensä enintään 10 tuntia palvelusaikaa viikossa.

Harjoitusvapaata voidaan myöntää johdettuihin urheiluseurojen, harrastusjärjestöjen tai vakiintuneen harrastustoiminnan tapahtumiin sekä asevelvollisten koulutusta yleisesti hyödyttävään toimintaan, kyseisen seuran (vast.) johdon allekirjoittamaan todistukseen ja harjoitussuunnitelmaan perustuen. Harjoitusvapaita ei saa myöntää palvelusajalla varusmiehelle enempää kuin 10 tuntia viikossa. Harjoitusvapaan tulisi päättyä viimeistään kello 23:00 mennessä. Joukko-osaston komentaja tekee lopullisen päätöksen harjoitusvapaiden käytännön toteutuksesta ja käskee yhdenmukaisen käytännön joukko-osastossaan ottaen huomioon paikalliset olosuhteet.

Sotilaiden suomenmestaruuskilpailuihin liittyvä valmennustoiminta järjestetään hallintoyksikössä laaditun asiakirjan mukaisesti. Palvelusajan valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti varusmiehille sekä yleisessä sarjassa kilpailevalle henkilökunnalle sekä joukkue- ja partiolajien harjoitteluun. Valmennusaikaa voidaan myöntää myös muiden urheilijoiden valmentautumiseen. Kyseisten urheilijoiden on oltava nimettyinä hallintoyksikön valmennustoiminnasta käskevässä asiakirjassa. Palvelusaikaa voidaan käyttää maksimissaan 10 tuntia viikossa. Valmennuksessa on pyrittävä yhteistyöhön paikallisen Urheiluakatemian kanssa.

Puolustusvoimissa noudatetaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä syrjinnän ehkäisemiseen liittyviä säännöksiä. Edellä kuvattuihin Puolustusvoimien normeihin perustuva urheiluvalmennus ja kilpailutoiminta on vakiintunut tapa mahdollistaa urheilijoille osallistumisen harjoitus- ja kilpailutoimintaan varusmiespalveluksen aikana. Puolustusvoimat ei voi ottaa normeillaan kantaa siviilipalvelusta suorittavan henkilön vastaaviin toimintoihin.

Siviilipalveluslain mukaisesti siviilipalvelusvelvolliselle voidaan myöntää kuntoisuuslomaa yhteensä enintään 20 päivää, jos henkilö on palvelusaikana erityisesti kunnostautunut. Lisäksi siviilipalvelusvelvolliselle voidaan lisäksi antaa painavista henkilökohtaisista syistä lomaa yhteensä enintään 180 päivää. Tarvittaessa työ- ja elinkeinominiteriö ja Siviilipalveluskeskus voivat antaa siviilipalvelusta suorittavien urheilijoiden urheiluvalmennus- ja kilpailutoimintaan liittyvää omaa ohjeistusta.

Helsingissä 9.3.2023

Puolustusministeri Antti Kaikkonen


Palaa otsikoihin