Haku

Kirjalliset kysymykset

23.02.2023 12:00

Puolustusministerin vastaus kansanedustaja Peter Östmanin/kd ym. kirjalliseen kysymykseen KKV 733/2022 vp

Vastaus kirjalliseen kysymykseen Suomen Leopard 2 –panssarivaunujen aktiivisten omasuojajärjestelmien kehittämisestä

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Peter Östmanin /kd. ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 733/2022 vp:

Miten Suomen puolustusvoimien Leopard 2 –panssarivaunun aktiivisista omasuojajärjestelmistä huolehditaan tilanteessa, jossa venäläisvalmisteiset panssarintorjuntaohjukset voivat läpäistä helposti vaunun panssarin ja

onko Suomen syytä hankkia israelilaisten käyttämä Trophy APS –omasuojajärjestelmä tai vastaava Leopard 2 –vaunujen turvaksi?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Saksasta vuonna 2003 hankitut Leopard 2A4 –panssarivaunut ja Alankomaista vuonna 2014 hankitut Leopard 2A6 –panssarivaunut muodostavat maavoimien keskeisimmän kohtaamistaistelukyvyn. Maavoimat ylläpitää jatkuvasti taistelupanssarivaunujen suorituskykyä, joka on usean osatekijän muodostama kokonaisuus. Suomen Leopard 2A6 –panssarivaunut ovat tällä hetkellä länsimaiden käytetyimpiä taistelupanssarivaunuja, joissa on aikaisempia versioita parempi tulivoima, kehittyneempi ballistinen suoja ja sisäpuolinen sirpalesuojaus. Lisäksi vaunun johtajalla on itsenäinen pimeätoimintakyky. Suomeen käytettynä hankitut vaunut on kunnostettu ja vaunujen johtamislaitteet on muutettu maavoimien johtamisjärjestelmään yhteensopivaksi. Vaunut tulevat säilymään operatiivisessa käytössä vielä ensi vuosikymmenelle saakka.

Leopard 2 –taistelupanssarivaunujen suorituskyky muodostuu mm. kyvystä vaikuttaa viholliseen, liikkuvuudesta, suojasta ja toimintaympäristötietoisuudesta, eli tiedosta ja havainnoinnista mitä vaunun ympäristössä tapahtuu. Panssarivaunujen kehittäminen edellyttää näiden osa-alueiden kehittämistä kokonaisuutena. Viime vuosina Suomen Leopard 2A4- ja 2A6 –taistelupanssarivaunujen suorituskykyä on kehitetty esimerkiksi hankkimalla uusia sirpaleampumatarvikkeita ja päivittämällä vaunujen ammunnanhallinnan ballistiikkaa.

Aktiiviset omasuojajärjestelmät ovat osa taistelupanssarivaunun suojan kokonaisuutta. Lisäksi vaunun suojaan kuuluvat mm. vaunun häiveominaisuudet (emissioiden hallinta, häiveteknologia

ja maastouttamisen käyttö), harhauttaminen, jolla vaikeutetaan vihollisen maalinvalintaa, ballistinen- sekä NBC-suoja ja taistelutekniikka, jolla mm. estetään paljastumisen jälkeen vaikuttamisen kohteeksi joutuminen. Maavoimat kehittää jatkuvasti panssarijoukkojen taistelutekniikka huomioiden myös viimeaikaisista konflikteista saadut kokemukset.

Maavoimat tutkii ja selvittää aktiivisesti taistelupanssarivaunujen omasuojajärjestelmien (Active Protection System – APS) toimintaa ja niiden integroimista osaksi Suomen Leopard vaunukalustoa. Tällä hetkellä APS-järjestelmät edustavat maailmalla huipputeknologiaa sisältäen moderneja sensoreita, mikä vaikuttaa niiden hankintahintoihin ja integrointikustannuksiin. Tällä hetkellä taistelupanssarivaunujen omasuojajärjestelmien vaunukohtainen hinta on arviolta noin 2–4 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Saksa on tehnyt Trophy-järjestelmän hankintapäätöksen alle 20:een taistelupanssarivaunuun. Omasuojajärjestelmän integroimista tarkastellaan Suomen Leopard 2 –taistelupanssarivaunujen mahdollisen päivityksen yhteydessä.

Helsingissä 23.2.2023

Puolustusministeri Mikko Savola


Palaa otsikoihin