Puolustusministeriön kolumnit
Kriittisen infran puolustajat
Varautumisen vahtikoira, Turvallisuuskomitea, on koonnut vuosittaisen tilannekuvansa siitä, miten suomalainen yhteiskunta on varautunut. Tämä raportti esitellään valtionjohdolle maaliskuussa. Erityisen huomion kohteena on yhteiskuntamme kyberturvallisuus. Suurennuslasin alla pysyvät yleisemminkin ns. kriittisen infrastruktuurin suojaamisen haasteet ja palveluiden varmistaminen.

Vaalijärjestelmä on kriittistä infrastruktuuria
Listaukset kuitenkin elävät, sillä uhkakuvat muuttuvat jatkuvasti. Perusrakenteen määrittäminen kriittiseksi tarkoittaa useimmiten resursointia, mutta se on myös vahva viesti. Näin on tehty viimeksi demokratiamme kulmakiven, vaalijärjestelmän, osalta. Vaaleja on harvoin, eivätkä ne muodosta yhtä selkeää järjestelmää, joten sen mieltäminen perusrakenteeksi on vaikeaa. Vasta vaalivarautumisen kehittämisprojektin myötä tunnistettiin tarve määrittää myös vaalijärjestelmäkokonaisuus osaksi kriittistä infrastruktuuria. Toimivaltainen viranomainen, oikeusministeriö, esitti projektin suositusten pohjalta näin tehtäväksi ja Turvallisuuskomitea vahvisti asian kokouksessaan helmikuussa 2020.

Kyberinfraa vahvistamassa myös uusi kyberjohtaja
Samankaltainen arviointiprosessi tulisi suorittaa useissa muissakin toiminnoissa, jotta pystyisimme kohdentamaan resursseja ja turvaamaan tärkeimmät palvelumme. Palveluiden siirtyessä yhä enemmän tietoverkkoihin kriittisen infrastruktuurin palvelut edellyttävät vahvaa kyberturvallisuutta. Keskiössä ovat kriittisen infrastruktuurin tietoverkoissa toimivat palvelut, jotka edellyttävät luotettavasti toimiakseen myös turvattua sähköntuotantoa. Uuden kyberturvallisuusstrategian linjausten mukaisesti nämä palvelut tulisi määrittää kriittisiksi ja niille tulisi asettaa kriteerit palvelutason varmistamiseksi.
Strategian toimeenpano on saamassa vauhtia myös tämän osalta, kun valtioneuvosto nimesi kyberturvallisuusjohtajaksi Rauli Paanasen Kyberturvallisuuskeskuksesta. Hän on kannuksensa hankkinut poikkihallinnollisessa yhteistyössä, mikä varmasti helpottaa kyberjohtajan tehtävässä. Hän pääsee muun muassa kokoamaan kehittämisohjelmaa strategian tavoitteiden saavuttamiseksi.
