Puolustusministeriön kolumnit
Puolustusrahastolla tavoitellaan eurooppalaisen puolustusteollisuuden kilpailukyvyn, tehokkuuden ja innovaatiokapasiteetin lisäämistä
Euroopan unioni on viime vuosina tiivistänyt turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään. Yksi EU:n uusista puolustusaloitteista on Euroopan puolustusrahasto (European Defence Fund, EDF), jota Euroopan komissio on esittänyt vuosien 2021–2027 rahoituskehyksen yhteyteen.

Euroopan puolustusrahasto
Euroopan puolustusrahasto on uusi instrumentti, jolla pyritään edistämään eurooppalaisten puolustusteollisuuden kilpailukykyä. Komissio on esittänyt, että seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä suunnataan 13 miljardia euroa. puolustustutkimuksen ja kehittämistoimien tukemiseksi. Puolustusrahastoa koskevasta asetusehdotuksesta on saavutettu alustava poliittinen yhteisymmärrys huhtikuussa 2019. Asetus viimeistellään monivuotista rahoituskehystä koskevien neuvottelujen loppuunsaattamisen jälkeen.
Eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä
Puolustusrahaston tavoitteena on lisätä eurooppalaisen puolustusteollisuuden kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokapasiteettia yritysten yhteistyössä toteuttamien ja jäsenvaltioiden rajat ylittävien toimien kautta. On tärkeää panostaa eurooppalaisen tutkimus- ja tiedeyhteisön sekä puolustusteollisuuden innovaatio- ja kilpailukykyyn, jotta nämä pysyvät mukana teknologisessa kehityksessä. Tämän avulla ylläpidetään ja vahvistetaan Euroopan teollista ja teknologista perustaa. Pitkällä tähtäimellä rahaston tavoitteena on myös osaltaan vahvistaa EU:n riippumattomuutta.
Rahastosta saatavan tuen avulla pyritään avaamaan eurooppalaisia puolustusteollisia tuotantoketjuja ja lisäämään niiden rajat ylittävää yhteistyötä. Erityistä painotusta suunnataan pienten ja keskisuurten yritysten osallistumisen vahvistamiseen.
Rahastosta rahoitetaan yhteisprojekteja
Puolustusrahastosta rahoitetaan toimia, joilla tehdään puolustustutkimusta sekä kehitetään suorituskykyjä siten, että ne vastaavat jäsenvaltioiden yhdessä määrittelemiin suorituskykypuutteisiin. Rahaston tuella on tarkoitus varmistaa puolustusalan tutkimustulosten parempi hyödyntäminen kehitystyössä ja vähentää kehitysvaiheeseen sisältyviä riskejä ja kustannuksia.
Hanke-ehdotuksen tekevässä yrityskonsortiossa on oltava ainakin kolmessa eri jäsenmaassa sijaitsevat yritykset. Pienten ja keskisuurten yritysten mukaan ottaminen projektiin kasvattaa saatavan tuen määrää. EU:n antama tuki ei yleensä kata koko hankkeen tarvitsemia varoja, ja siksi hankkeisiin tarvitaan myös jäsenmaiden poliittista sitoutumista ja rahallista tukea.
Innovaatioita ja murroksellista teknologiaa
Rahastossa painotetaan uuden ja innovatiivisen teknologian kehittämisen tukemista. Tukea haetaan kilpailullisissa hauissa, joissa arviointikriteereinä korostuvat huippuosaaminen, innovatiivisuus ja kilpailukyvyn edistäminen. Rahastosta suunnataan myös tietty osa erityisesti disruptiivisen teknologian kehityksen tukemiseksi. Perinteisen puolustusteollisuuden lisäksi yrityskonsortioihin on siten tarpeen saada myös uusien teknologioiden osaajia laajemmin.