Haku

Puolustusministeriön kolumnit

Tervetuloa puolustusministeriön kolumnipalstalle! Tällä sivulla julkaistaan puolustusministerin, kansliapäällikön ja puolustusministeriön asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista puolustusaiheista.
26.05.2020 10:28 Noora Pumpanen 0 Kommenttia

Varusmiespalvelus vahvistaa sidettä luontoon

Äskettäin vietettiin luonnon monimuotoisuuden viikkoa. Aina kun itse mietin suomalaisen luonnon kauneutta, nousee mieleeni aikani varusmiehenä muutama vuosi sitten. Minulle, kuten varmasti monelle muullekin nuorelle, oli varusmiespalvelus ainutlaatuinen luontokokemus, kirjoittaa blogissaan puolustusministeriön viestinnässä korkeakouluharjoittelijana työskentelevä Noora Pumpanen.
Näkymä Saana-tunturin huipulta.

Suoritin vapaaehtoisen asepalveluksen Jääkäriprikaatissa Sodankylässä vuoden 2016 toisessa saapumiserässä. Lapissa kasvaneena luonnossa liikkuminen oli minulle jo entuudestaan normaali osa arkea. Siitä huolimatta palvelusaika toi mukanaan hetkiä, jolloin huomasin aidosti yllättyväni Suomen luonnon monipuolisuudesta.

Hienoin yksittäinen kokemus lienee kevättalvella 2017 tehty kokelasvaellus, joka on perinteisesti ollut yksi Jääkäriprikaatissa palvelevien upseerikokelaiden vuoden kohokohdista. Kolmen vuorokauden aikana hiihdimme muun muassa reiluun kilometriin kohoavan Saana-tunturin huipulle sekä kolmen maan rajapyykille, jossa osallistuimme veteraanipäivän juhlallisuuksiin. Vaellus näytti aivan uuden ja erilaisen puolen Suomen luonnosta. En usko, että vastaavalle retkelle olisi normaalielämässä tullut lähdettyä, mikäli sellainen ylipäätänsä olisi mahdollista.

Varusmiespalvelus on monille portti suomalaiseen luontoon

Uskon, että varusmiespalvelus tuo mukanaan mieleenpainuvia kokemuksia luonnon parissa hyvin monille muillekin varusmiehille. Luonto on keskeinen osa koulutusta ja arkea. Palveluspaikasta ja -tehtävästä riippuen eteen voi tulla hetkiä, jolloin olosuhteet ovat jopa äärimmäisiä verrattuna siihen, mihin on omassa elämässään tottunut. Oman lukunsa muodostavat ne varusmiehet, jotka palvelusta suorittaessaan tarkastelevat ympäristöä mereltä tai ilmasta käsin. Kaikkia yhdistää se, että oma tehtävä on hoidettava olosuhteista riippumatta, satoi tai paistoi.

Palveluksen aikana ollaan lähes poikkeuksetta pitkiäkin aikoja ulkona. Luonto tulee tutuksi kaikkina vuorokaudenaikoina. On myös yksittäisiä harjoituksia ja harjoitusalueita, jotka ovat saavuttaneet varusmiesten keskuudessa maineen erityisen rankkoina tai haastavina juuri paikallisen luonnon ominaispiirteiden, esimerkiksi vuodesta toiseen toistuvien kovien pakkasten ansiosta. Toisaalta on varmasti niinkin, että luonnon tuomat lisähaasteet osaltaan myös vahvistavat onnistumisen kokemuksia.

Puolustusvoimien koko maan kattava toimintaympäristö pitää sisällään mitä erilaisempia luontokohteita. Luonnon monimuotoisuutta on syytä arvostaa, jotta siitä päästään nauttimaan jatkossakin.

Koko puolustushallinto pyrkii myös omalta osaltaan huolehtimaan biodiversiteetin säilymisestä. Esimerkiksi Puolustusvoimat suunnittelee maastoharjoitustensa toteutusta niin, ettei herkkiä eläimistöjä, kasvistoja tai luontotyyppejä häiritä. Tällaisia ovat esimerkiksi Oulunlahden lintupesinnät, Oulun seudun harvinaiset puut ja Lohtajan dyynit.

Viime viikolla vietettiin luonnon monimuotoisuuden viikkoa. Aina kun itse mietin suomalaisen luonnon kauneutta, nousee mieleeni aikani varusmiehenä muutama vuosi sitten. Minulle, kuten varmasti monelle muullekin nuorelle, oli varusmiespalvelus ainutlaatuinen luontokokemus. Varusmiespalveluksen päätarkoitus on luonnollisesti asevelvollisten kouluttaminen sotilaallisen maanpuolustuksen tehtäviin. Samalla se tarjoaa myös erinomaisen kosketuspinnan suomalaiseen luontoon ja kotimaan maisemiin.


Noora Pumpanen

Puolustusministeriön viestintäyksikkö