Haku

Puheet 1999

05.12.2001 17:32

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam Suomen Kosovon pataljoonan lähtökatselmuksessa Säkylässä 24.8.1999

Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin puhe Suomen Kosovon pataljoonan lähtökatselmuksessa Rauhanturvaajat! Kymmenen vuotta sitten olisi ollut vaikea uskoa, millaisia kriisejä valtavine inhimillisine kärsimyksineen joudumme todistamaan lähes keskellä Eurooppaa.

Olimme tottuneet siihen, että kriisit ja sodat ovat meille kaukaisia. Ihmisen muisti on kuitenkin pitkä. Historian syövereistä on kaivettu esiin perustelut toimille, jotka sysäsivät vuosikymmenen vaihteessa entisen Jugoslavian alueen verisen kriisin pyörteisiin. Kansalliskiihkosta löytyi käyttövoimaa johtajien pyrkiessä häikäilemättä päämääriinsä. Tuloksena oli Jugoslavian hajoaminen. Kriisin seurauksia tullaan korjaamaan vielä kauan. Kosovon kriisi on osa tätä kokonaisuutta. Kansainvälinen yhteisö ei voinut sietää sitä inhimillistä kärsimystä, mikä Kosovon asukkaille aiheutettiin. Vasta massiivisen voimankäytön kautta voitiin saavuttaa pohja rauhan rakentamiselle. Nyt on rakentamisen aika. Alueella tarvintaan tukea, jonka osa tämä suomalaisjoukko myös on.

Suomen osallistumisella KFOR-operaatioon on maamme poliittisen johdon ja eduskunnan vankka tuki. Suomella oli Tasavallan Presidentin panoksen kautta vahva rooli sopimusta valmisteltaessa. Tätä taustaakin vasten oli johdonmukaista panostaa myös sopimuksen toteutukseen käytännössä. Eduskunnassa käydyssä selontekokeskustelussa ei kyseenalaistettu Suomen osallistumista operaatioon. Sen sijaan operaation eräiden tehtävien mahtuminen rauhanturvalain piiriin kyseenalaistettiin joissakin puheenvuoroissa. Vaikka syynä tähän olikin mitä ilmeisimmin epäselvä rauhanturva-alan käsitteistö, on rauhanturvalain ajanmukaisuutta syytä jatkossa erikseen tarkastella. Olenkin asettanut työryhmän asiaa selvittämään. Työryhmä raportoi työstään syksyllä. Tavoitteena on, että Suomi voisi jatkossakin osallistua voimavarojensa puitteissa kriisinhallintaan Euroopassa ja sen lähialueilla samoista lähtökohdista kuin muut vastaavassa asemassa olevat maat. Suomella on oltava valmiutta kantaa osansa yhteisestä kuorimasta. Osallistuminen myös edistää kansallista turvallisuuttamme.

Kosovon sotilasoperaatio on osa kokonaisuutta. Sotilaiden tehtävä on pitää alue rauhallisena. Näin luodaan turvalliset olosuhteet muille kansainvälisen yhteisön toimijoille rakentaa alasajettu yhteiskunta jälleen toimivaksi. Tavoitteena on yhteiskunta, jossa ihmiset etnisestä taustastaan riippumatta voivat elää elämäänsä turvallisesti. Kosovon operaatio on monessa mielessä erilainen aikaisempiin verrattuna. Tehtävissä korostuu yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen. Tämä voidaan toteuttaa vain luomalla paikallisiin asukkaisiin mahdollisimman luottamukselliset suhteet. Joukon on oltava ihmisten keskellä. Toiminnan on oltava tarvittaessa päättäväistä mutta aina maltillista. Asenteilla on ratkaisevampi merkitys kuin aseilla. Suomalaisilla on tässä mielessä hyvät ja kansainvälisesti arvostetut perinteet vaalittavanaan. Olen vakuuttunut, että tämä joukko niitä edelleen kunnialla vaalii. Jokainen rauhanturvaaja on alueella Suomen edustaja.

Erityisesti uuden operaation alkuvaiheeseen liittyy aina riskejä. Riskit liittyvät muun muassa miinoihin, liikenteeseen ja myös osapuolten mahdolliseen sopimuksenvastaiseen toimintaan. Myös alue sinällään olosuhteineen on aluksi outo. Onkin erittäin tärkeää, että alusta alkaen riskit tiedostetaan ja niihin suhtaudutaan vakavasti. Henkilöstön turvallisuuden eteen tehdään kaikilla tasoilla kaikki mahdollinen. Pääkaupungin viranomaisten tuki on vankkumaton. Johtajiksi on valittu vastuuntuntoiset henkilöt. Haluankin korostaa kaikkien johtajien, komentajasta ryhmänjohtajiin, ympärivuorokautista vastuuta joukostaan. Suomalainen perinne on myös tässä asiassa kunniakas ja vahva. Veljeä tai sisarta ei jätetä. Olennaista on, että turvallisuuden takaamiseksi annettuja ohjeita aina pilkuntarkasti noudatetaan.

Osalla teistä on aiempaa kokemusta rauhanturvaamisesta ja osa teistä on ensikertalaisia. Te kaikki olette kuitenkin saaneet tulevan tehtävänne edellyttämän koulutuksen ja olette valikoituja sekä niin ammattitaitoisia kuin suinkin tässä vaiheessa voi olla. Saatatte joutua näkemään ja kokemaan elämän raadollisuutta sodan runtelemalla alueella, mutta toivon ja uskon teidän olevan myös siihen henkisesti valmiita.

Sotilaat!

Haluan Suomen hallituksen puolesta esittää arvostavan kiitoksen teille kaikille ratkaisunne vuoksi. Olette olleet valmiit tilapäisesti jättämään kotimaan turvalliset ympyrät sekä läheiset ihmiset antamalla ammattitaitonne yhteisen hyvän käyttöön. Maamme johto arvostaa korkealle tekemänne päätöksen. Muistakaa kuitenkin, että kyseessä on vain määräaikainen komennus. Pitäkää huolta myös kotimaan päästä ja ihmissuhteista. Vuosi tai puoli vuotta kuluu yllättävän nopeasti. Sen jälkeen on taas aika palata rauhantöihin omaan maahamme.

Lopuksi toivotan vielä kaikille mielenkiintoista ja turvallista palvelusjaksoa tässä tärkeässä operaatiossa.

Hyvää matkaa!


Palaa otsikoihin