Haku

Puheet 2002

31.01.2002 18:00

21.1.2002 Ministeri Jan-Erik Enestamin tervehdys 162. Maanpuolustuskurssin avajaisissa

Hyvät sadannenkuudennenkymmenennentoisen maanpuolustuskurssin osanottajat, arvoisat kummikurssilaiset, hyvät naiset ja herrat! Minulla on ilo ja kunnia välittää nyt alkavalle kurssillenne valtioneuvoston tervehdys.

Tämä vuoden 2002 ensimmäinen kurssi, jolle tekin osallistutte, pidetään turvallisuus- ja puolustuspolitiikan näkökulmasta erittäin mielenkiintoisena ajankohtana. Eduskunta ehti vielä viime vuoden puolella keskustelemaan perusteellisesti valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta. Ja jo tänä keväänä me käynnistämme uudessa kansainvälisessä turvallisuustilanteessa seuraavan vuoden 2004 selonteon valmistelun.

Kansainvälisessä turvallisuusympäristössämme on tällä hetkellä käynnissä monia rakenteellisia muutoksia, jotka tulevat heijastumaan selontekotyöhön ja joihin puututaan myös teidän kurssinne aikana. Terroristihyökkäys Yhdysvaltoja vastaan viime syyskuussa sekä sen jälkeen syntynyt huoli biologisten aseiden käytöstä ovat paljastaneet, että uhkat voivat muuttua todellisiksi minkä tahansa maan kohdalla ja että kansainvälinen yhteistyö on tehokkain kansainvälisen yhteisön ase taistelussa sen vakautta uhkaavia tekijöitä vastaan.

Arvoisat kuulijat!

Yhdysvallat on toteuttanut Afganistanissa viime lokakuusta lähtien sotilasoperaatiota, jonka kohteina ovat olleet maata aikaisemmin hallinneet Talebanit sekä maahan pesiytyneet kansainväliset terroristit, jotka olivat vastuussa myös iskuista New Yorkissa ja Washingtonissa. Enduring Freedom -nimeä kantava operaatio alkaa näinä päivinä olla ohi. Nyt tehtävänä on huolehtia siitä, että vuosikymmeniä sodasta kärsineet afganistanilaiset saavat todellisen mahdollisuuden jälleenrakentaa maataan ilman jatkuvaa väkivallan ja sorron uhkaa.

Tähän työhön myös Suomi on lähdössä mukaan. Tarkoitus on, että myöhemmin tänään Tasavallan Presidentti tekee päätöksen Suomen osallistumisesta Afganistanin rauhanturvaoperaatioon. Heti tämän jälkeen käynnistetään ensimmäisten rauhanturvaajiemme siirto Kabuliin, missä he muodostavat osan YK:n alaista ISAF -operaatiota, jonka tehtävänä on luoda suotuisat edellytykset elämän normalisoitumiselle. Näin Suomella on jälleen kerran mahdollisuus tarjota rauhanturvatoimintaa koskevaa tietotaitoaan kansainvälisen yhteisön käyttöön.

Arvoisat sadannenkuudennenkymmenennentoisen maanpuolustuskurssin osanottajat!

Valtakunnalliset maanpuolustuskurssit tarjoavat poikkeuksellisen kattavan kokonaiskuvan Suomen maanpuolustuksen ja kansainvälisen turvallisuusympäristömme tilasta sekä lähivuosien keskeisimmistä haasteista. Maanpuolustuskursseille on aina ollut tyypillistä avoin ja monipuolinen keskustelu ajankohtaisista turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Kurssin opettajilta saatte varmasti parhaan mahdollisen kuvan teitä kiinnostavista turvallisuuspoliittista kysymyksistä. Älkää siis päästäkö heitä liian helpolla vaan olkaa uteliaan aktiivisia.

Toivotan teille kaikille mielenkiintoista ja antoisaa kurssia!

Palaa otsikoihin