Haku

Puheet 2003

27.04.2003 13:15

27.4.2003 Puolustusministeri Matti Vanhasen puhe kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Seinäjoella

Arvoisat veteraanit, Seinäjokilaiset, kutsuvieraat, Hyvät naiset ja herrat.



Tuon Valtioneuvoston tervehdyksen yhteiseen juhlaamme.

Minulle on suuri kunnia, että saan pitää ensimmäisen puhetilaisuuteni puolustusministerinä juuri teille hyvät veteraanit. Erityisen arvokkaaksi koen sen, että saan aloittaa täältä Pohjanmaalta, joka on perinteisesti ollut maanpuolustuksemme vahvaa tukialuetta.

Kansallisena veteraanipäivänä on hyvä palauttaa mieliin viime sotia edeltänyt hyvin jännittynyt kansainvälinen tilanne. Arvioitaessa tuolloin kansallisia selviytymismahdollisuuksiamme tulevissa sodissa, eivät mahdollisuutemme selviytyä itsenäisenä kansakuntana näyttäneet kovinkaan lupaavilta. Talvisodan kynnyksellä ja kesän 1944 suurhyökkäyksen alkaessa olisi ollut syytä jopa epätoivoon, mutta onneksemme veteraanisukupolvi jaksoi uskoa parempaan huomiseen ja kesti.

Haluan näin tervehdykseni alussa ilmaista meidän nuorempien sukupolvien varauksettoman arvostuksemme sotien aikaisia urotekojanne ja niiden jättämää perintöä – vapaata Suomea - kohtaan. Sukupolvenne uhraukset eivät olleet

turhia. Suomi on hyvä maa. Suomessa on turvallista asua ja elää - kiitos teidän veteraanien.



Maamme uusi hallitus aloitti toimintansa pääsiäisenä. Uuden hallituksen 17.4. julkaiseman hallitusohjelman mukaan hallitus kehittää puolustusvoimia ja maanpuolustuksen muita osa-alueita turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen mukaisesti. Edellinen selonteko valmistui vuonna 2001. Seuraava selonteko on tarkoitus antaa eduskunnalle vuonna 2004. Selontekomenettely mahdollistaa turvallisuusympäristömme pitkäjänteisen seuraamisen sekä tasapainoisen kansalliset etumme huomioonottavan päätöksenteon. Perinteemme mukaan turvallisuuspolitiikassamme korostuu perusteellinen harkinta, vakaus ja jatkuvuus.

Hallitusohjelmamme mukaan kansallisessa varautumisessa ja maanpuolustuksen kehittämisessä otetaan huomioon myös uudenlaiset riskit ja uhat. Suunnittelussa ja kehittämisessä painotetaan huoltovarmuuden, väestönsuojelun, tietojärjestelmien suojaamisen ja viestinnän valmiuksia. Myös ympäristötuhot ja muut suuronnettomuusuhat otetaan huomioon varautumisessa. Kaikki edellä mainittu

korostaa poikkihallinnollista, kokonaisvaltaista otetta uutta turvallisuus- ja puolustusselontekoa laadittaessa.

Hyvät veteraanit, rintamaveteraanien ja sotainvalidien asemaa ja säännönmukaista kuntoutusta kehitetään hallitusohjelmamme mukaan edelleen. Hallitus valmistelee suunnitelman, jossa eri hallinnonalojen yhteistoimin valmistaudutaan ikääntyneen väestön määrän kasvuun. Ensisijainen tavoite on ikääntyvien ihmisten

kotona asumisen tukeminen. Tämä koskee luonnollisesti myös sotiemme veteraaneja. Hallituksen erityinen painopiste liittyy terveydenhuollon ja vanhustenhoidon parantamiseen. Vanhuspalvelujen henkilöstön määrää lisätään, omaishoitajien asemaa parannetaan ja kuntien saamia valtionapuja nostetaan, jotta kunnat pystyvät toteuttamaan nämä tavoitteet.

Uskon että puolustushallinnon ja veteraanijärjestöjen tiivis yhteys säilyy ja takaa sen, että veteraaniemme näkemykset myös puolustuksemme kehittämisessä tulevat riittävästi huomioonotetuksi. Voin vakuuttaa teille, että tulevaisuudessakin turvallisuuspoliittiset valintamme tehdään veteraanien perintöä – vapaata isänmaatamme ja sen parasta - vaalien sekä veteraanien näkemyksiä kunnioittaen.

Toivotan arvoisille veteraaneille hyvää juhlapäivää.

Palaa otsikoihin