Haku

Tiedotteet 2022

11.10.2022 17:19

Puolustusministeri Kaikkonen Naton puolustusministerikokoukseen

Puolustusministeri Antti Kaikkonen osallistuu keskiviikkona ja torstaina 12.-13. lokakuuta Naton puolustusministerikokoukseen Naton päämajassa Brysselissä. Lokakuun puolustusministerikokous on ensimmäinen Naton ministeritason kokous, johon Suomi ja Ruotsi osallistuvat tarkkailijajäseninä.

Keskiviikon työillallisella keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Ukrainalle toimitettavasta materiaaliavusta. Naton jäsenmaiden sekä Suomen ja Ruotsin puolustusministereiden lisäksi työillalliselle on kutsuttu Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov.

-Tämä kokous järjestetään vakavassa maailmantilanteessa. Länsi tuomitsee jyrkästi Venäjän toimet Ukrainassa, ja aseapua Ukrainalle on lisätty. Odotan kaksipäiväiseltä kokoukselta tärkeää keskustelua Euroopan turvallisuustilanteesta, toteaa puolustusministeri Kaikkonen

Toisena kokouspäivänä käsitellään muun muassa Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamista sekä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Lisäksi ministerit keskustelevat Naton operaatioista. Liittokunnan jäsenmaiden sekä Suomen ja Ruotsin lisäksi operaatioita koskevaan osuuteen on kutsuttu myös Euroopan unionin korkea edustaja Josep Borrell. 

-Puolustusministerikokous on historiallinen Suomelle ja Ruotsille. Työskentelemme sen eteen, että Nato-jäsenyys saataisiin voimaan mahdollisimman pian, sanoo puolustusministeri Kaikkonen 

Ministerin muut kokoukset Brysselissä 12.-13.10.

Puolustusministeri Kaikkonen osallistuu Naton päämajassa 12. lokakuuta myös Ukraine Defense Contact Groupin kokoukseen, Framework Nation Concept -ministerikokoukseen sekä Northern Defence Dialogue -ministerikokoukseen.

Ukraine Defense Contact Groupin kokouksessa käsitellään Ukrainan tilannetta ja maalle annettavaa tukea. Ukraine Defense Contact Group on Yhdysvaltojen johtama yli 40 maan ryhmä, joka tarkastelee aseavun toimittamista Ukrainaan.

Saksan johtaman kehysvaltioryhmän (Framework Nation Concept, FNC) ministerikokouksessa käsitellään FNC-aloitteen tilannetta ja kehittämistä. FNC:n tavoitteena on kehittää monikansallisia eurooppalaisia suorituskykyjä sekä muodostaa joukkokokonaisuuksia esimerkiksi kriisinhallinnan tarpeisiin.

Kanadan johtamassa Northern Defence Dialogue -ministerikokouksessa keskustellaan arktisen alueen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja yhteistyömahdollisuuksista. Tapaaminen on jatkoa toukokuussa aloitetulle dialogille, johon Kanadan ja Suomen lisäksi osallistuvat Yhdysvallat sekä muut Pohjoismaat.

Lisäksi ministerillä on Brysselissä kahdenväliset tapaamiset Turkin ja Unkarin puolustusministereiden kanssa sekä kolmenkeskeinen tapaaminen Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministereiden kanssa.

Lisätietoa kokouksista antaa Naton puolustusministerikokouksen osalta erityisasiantuntija Samuli Puhakka, puh. 0295 140 089; Ukraine Defense Contact Groupin kokouksen osalta osastopäällikkö Janne Kuusela, puh. 0295 140 300; Saksan johtaman kehysvaltioryhmän kokouksen osalta vanhempi osastoesiupseeri Tatu Mikkola, puh. 0295 140 006; Northern Defence Dialogue -ministerikokouksen osalta erityisasiantuntija Anton Staffans, puh. 0295 140 053 sekä viestintään liittyen erityisasiantuntija Emma Virkkunen, puh. 0295 140 176.


Palaa otsikoihin