Haku

MATINE-blogi

MATINE-blogi – Ajatuksia, ideoita, vapaita asiantuntijapuheenvuoroja puolustustutkimuksesta, sen sisällöistä ja rakenteista. Kirjoitukset eivät siten välttämättä edusta puolustushallinnon virallista kantaa.
01.12.2021 13:12

MATINEn asiantuntijajaostot osaamisen ytimessä – Kokemuksia materiaalitekniikan jaoston toiminnasta 2013-2021

MAT-jaoston puheenjohtaja, tutkimusprofessori Risto Kuivanen (VTT) ja MAT-jaostosihteeri, erikoistutkija Tiina Niinimäki-Heikkilä (PVTUTKL)

Risto Kuivanen valittiin Materiaalit, rakenne- ja tuotantotekniikka (MAT) -jaoston puheenjohtajaksi, kun MATINEn jaostorakenne oli juuri muuttumassa. MAT-jaoston aihealueiksi valikoituivat materiaaliteknologiat ja valmistaminen, ja myöhemmin mukaan tulivat myös rakenteet. MATINEn rahoittamat hankkeet olivat alusta lähtien keskeisiä jaoston toiminnassa, ja tutkimusrahoituksella pystyttiin kurkistamaan uusiin puolustustutkimuksen ideoihin.

Enpä ollut kovin usein ollut tekemisissä MATINEn, saati sen jaostojen kanssa ennen 2010-luvun alkua. Kolmen sodan veteraanin poikana oli kaikki maanpuolustukseen liittyvä lähellä sydäntä, vaikka isän uhrauksiin harrastetoimintaa ei mitenkään voisi verratakaan. Minut oli kutsuttu muutamia kertoja kertomaan tutkimusesimerkkejä MATINEn jaostokokoukseen. En kylläkään tiennyt mihin menin ja miksi. No, se kuului silloin toimenkuvaani VTT:llä olla yhteyksissä kaikkiin mahdollisiin sidosryhmiin, varsinkin niihin, joiden kautta voitiin tutkimusta ja yleistä etua viedä eteenpäin. 

Olin ollut professori Asko Riitahuhdan kanssa muutaman kerran samassa konferenssissa, kun hän Tampereen teknillisen yliopiston konetekniikan ja tuotantotekniikan linkkinä esiintyi aktiivisesti tilaisuuksissa. Olimme siis kuunnelleet toistemme juttuja ja tavanneet muutamia kertoja. Vuoden 2012 kesällä Riitahuhta otti Tampereella Vapriikissa olleessa tilaisuudessa puheeksi eläkkeelle jäämisensä ja kysyi, olisinko kiinnostunut tulemaan mukaan MATINEn asiantuntijatoimintaan. Jaostorakenne oli juuri muuttumassa, ja muutaman keskustelun jälkeen huomasin olevani ehdolla ja tulevani valituksi uuden MAT-jaoston puheenjohtajaksi. Samaan aikaan tuli Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta jaostosihteeriksi Tiina Niinimäki-Heikkilä, joten meitä oli kaksi uutta uusissa tehtävissä.

Jaostotoiminnan odotuksiin perehdyttiin MATINEn sihteeristön avulla, ja vähitellen muodostui kuva halutusta toiminnasta. Jaoston jäsenistä osa oli jonkun aikaisemman jaoston toiminnassa mukana. Mukaan mahtui kuitenkin uusiakin kasvoja, joita rekrytoimme jaoston profiilin mukaisesti. Olimme mielissämme, kuinka helposti maanpuolustukselliseen toimintaan saatiin mukaan uusia henkilöitä oikeastaan mistä tahansa organisaatiosta. 

MAT-jaosto koostuu materiaaliteknologian huippuasiantuntijoista

MAT-jaoston aihealueiksi valikoituivat materiaaliteknologiat ja valmistaminen. Myöhemmin mukaan tulivat myös rakenteet. Aihealueisiin on saatu osallistujien kautta laaja näkökulma tutkimusta ja teknologioita. Mukana ovat olleet perusmetalliteollisuus, erikoisteräkset ja metallit, lämpökäsittelyt, komposiitit, tekstiilit, vaatetus, jalkineet, kuituteknologiat, panssaroidut ajoneuvot, lentävät laitteet, ammukset, työkoneet, huoltovarmuus, ihmislähtöinen tutkimus, teknologian tutkimus, yliopistotutkimus, puolustustutkimus, sotatieteiden tutkimus ja logistiikka. 

Hilarakenne.
Lähde: Yurchanka Siarhei / Shutterstock

Heti alussa kävi selväksi, että mukana oli joukko huippuasiantuntijoita, joita yhdisti halu antaa osaamisensa yhteisen asian hyväksi. Heidän takanaan oli lisäksi yrityksiä ja organisaatioita, jotka hyväksyivät toimihenkilönsä ajan käytön aiheeseen. Heti tulivat esille myös jäsenten keskinäinen arvostus ja hyvät sosiaaliset taidot. Ensimmäiseen kokoukseen ehtivät paikalle lähes kaikki ryhmään nimetyt asiantuntijat. Ihmettelimme jaostosihteerin kanssa, miten se oli mahdollista, ja miten tilanne voisi jatkua samanlaisena. Toimintasuunnitelmaan otimme heti aikaa vievän, mutta palkitsevan mallin kiertävistä kokouspaikoista, yleisten asioiden tiivistämisestä, ajankohtaisesta aiheluennosta, järjestäjäorganisaation puheenvuorosta ja mahdollisesta toiminnan esittelystä. 

Jäsenille jaostokokous merkitsi aina matkustamista ja lähes koko päivän käyttämistä kiireisistä allakoista. Ilahdukseksemme toisessakin kokouksessa oli hyvin runsas osanotto. Vähitellen toiminta vakiintui korkean osanoton tasolle kaikissa kokouksissa. Tämä on jatkunut myös korona-ajan poikkeusoloissa Teamsin kautta. 

MATINE-tutkimusrahoituksella kurkistetaan uusiin puolustustutkimuksen ideoihin

MATINEn rahoittamat hankkeet ovat olleet alusta lähtien keskeisiä jaoston toiminnassa. Hakemusten arviointi ja alkuvaiheessa myös hankkeiden toteutuksen seuranta tarjosivat vastinetta käytetylle ajalle. Moni jaostolainen käytti merkittävästi aikaansa hankkeiden arviointiin ja hankkeiden käsittelykokouskin usein venyi pitkäksi keskustelun ja monien arvioitavien ehdotusten mukana. Harvoin sattui, että hankkeeksi ehdotettiin liian suurilla tavoitteilla ja liian pienellä budjetilla olevaa suunnitelmaa, yritettiin rahoittaa jo olemassa olevia tuloksia tai samaa aihetta tarjottiin uutuutena viisi vuotta peräkkäin. Nämä kyllä arvioinneissa huomattiin.

Hakukierroksilla yllätti toistuvasti se, että vähäisestä rahasta ja pienistä toteutuneista projekteista huolimatta kiinnostus oli suuri matalan TRL-tason (teknologian valmiustaso, asteikko 1-9) tutkimusehdotuksille. Tämä voi kuvastaa myös aukkoa tutkimusrahoituksen järjestelmässämme.

TRL-mittari.
TRL-mittari. Lähde: NASA

TRL-taso on mittari, jonka lukemasta näkee heti hankkeen ajatellun kehitystason. Joskus käy niin, että tavoiteltu TRL-taso hankkeen ulkopuolisilta unohtuu toteutuksen aikana ja joskus myös arvioinnissa. Tämä ilmenee, kun esimerkiksi hakemuksessa kuvaillaan konseptia tai idean kokeilua, ja hankkeen tuloksena odotetaan lähes kaupallista tuotetta. MATINE-tutkimusrahoituksen rooli on olla kurkistusraha uusiin puolustustutkimuksen ideoihin. Kaupalliset ratkaisut kuuluvat kaupallisille toimijoille. Nostamalla hieman TRL-tavoitetasoa ja tuomalla odotettavia tuloksia lähemmäksi kaupallisia ratkaisuja, voitaisiin hakemuksiin kuitenkin saada mukaan lisää jatkokehityksestä kiinnostuneita yrityksiä. Näin ei silti menetettäisi rahoituksen uutta luovaa tavoitetta.

Hankkeiden arviointi on selkeä ja avoin prosessi

Hankkeiden hakuprosessi ja arviointi olivat jaostoille kovinkin työläitä ennen viimeisintä muutosta v. 2018. Silloin ne muodostuivat työlääksi sihteeristölle. Hyvää oli kuitenkin se, että arviointi oli selkeä ja avoin prosessi, jossa asiantuntijoiden ja asiakkaan (puolustusvoimat) arviot olivat näkyvillä yhtä aikaa. Samalla kummatkin arviot vaikuttivat hakemusten suosittelujärjestykseen. Parin vuoden harjoittelun jälkeen, samalla läpinäkyvällä prosessilla voisi jatkossa jakaa vähän isommankin tutkimuspotin. Mallia voisi suositella muillekin tutkimusrahoittajille. Juhlavuoden rahoituskehys nousi pandemian tuomien säästöjen ja muutosten takia huomattavasti. MATINE pitäisi kuitenkin jatkossa nostaa merkittävien alkurahoittajien joukkoon lisäämällä jaettavaa summaa oleellisesti. Hyvin toimivalla sihteeristöllä ja prosesseilla se parantaisi tutkimusrahoituksen hyötysuhdetta ja olisi vahvasti vaikuttava tekijä tuloksellisten hankkeiden läpiviemisessä. 

Hankkeiden seuranta on ollut mieluista työtä jaostolaisille. Esityksissä on kuullut tuoreita tutkimustuloksia hyvinkin haastavista aiheista, ja asiantuntijakeskustelu on auttanut myös tutkijoita. Sattuihan sitä, että  toteutukset eivät aina menneet putkeen, kun tekijä pienessä hankkeessa vaihtui monta kertaa. Usein taas löytyi oikeita kultamunia ja ideoita, joiden eteenpäin vieminen oli selkeää ja välttämätöntä. Tutkimuksessa on aina riskinsä. Joskus se myös toteutuu, varsinkin alhaisen TRL-tason hankkeissa. Hankkeiden seuranta siirtyi uudistuksessa muualle, ja tilalle tuli satunnaisia, erikseen pyydettyjä esityksiä menossa olevista aiheista. Samalla menetettiin mahdollisuus jaoston vahvan sisällöllisen asiantuntemuksen systemaattiseen hyödyntämiseen hanketyössä.

MAT-jaosto on näyteikkuna suomalaiseen teollisuuteen, puolustusteknologiaan ja huoltovarmuuteen

Kahdeksan toimintavuoden aikana MAT-jaosto on noin 30 kokouksessaan ehtinyt tutustua lähes kaikkien jäsenten taustaorganisaatioihin. Palkkiona osallistumiselle on ollut suomalaisen teollisuuden ja huippuosaamisen, puolustusteknologian ja huoltovarmuuden näyteikkuna, joka todella on laajentanut monen meistä maailmankuvaa ja vahvistanut uskoa maanpuolustukseemme ja huoltovarmuuteemme.

MATINEn MAT-jaoston puheenjohtajana toimiminen on ollut toistaiseksi mieluisin julkisista tehtävistäni. Kun jatkossa siirryn eläkkeelle VTT:ltä ja syrjään myös tästä puheenjohtajan tehtävästä, toivotamme yhdessä jaostosihteeri Tiina Niinimäki-Heikkilän kanssa MATINEn juhlavuonna parhainta menestystä, tuloksellisia hankkeita ja menestystä MATINEn työlle jatkossakin. 

MATINEn MAT-jaosto 2013-2021 olisi muuten mainio valinta mukaan vaikka autiolle saarelle.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi