Haku

Uratarinoita

23.06.2022 09:58

Erityisasiantuntija Ilmari Uljas

1. Kuka olet?

Olen Ilmari Uljas ja työskentelen puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston puolustusyhteistyöyksikössä. Toimin ministeriön EU-koordinaattorina ja muodostamme työparini kanssa ministeriön EU-tiimin. Olen ollut puolustusministeriössä töissä syyskuusta 2020 lähtien. Koulutukseni (YTM) olen saanut Tampereen yliopistosta kansainvälisen politiikan parissa. Sekä opinnot että harjoittelu ovat vieneet minut ulkomaille Ranskan Alpeille ja Brysselin EU-kortteleihin. Seuraava ulkomaankeikka on luvassa syksyllä, kun siirryn elokuussa Suomen EU-edustustolle jatkamaan töitä EU:n puolustuskysymysten parissa. Vapaa-aikaani täytän jalkapallolla, laskettelulla ja puuveneen puunaamisella. Kiinnostus maailmanpolitiikkaan ei jää vain toimistolle, vaan seuraan tapahtumia myös virastoajan ulkopuolella.

2. Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Ministeriön EU-koordinaattorin vastuulla on puolustuspoliittisten EU-tavoitteiden muodostaminen ja toteuttaminen. Tämä tarkoittaa erittäin tiivistä ja jokapäiväistä yhteistyötä ministeriön, pääesikunnan ja EU-edustuston rautaisten ammattilaisten kanssa. Muodostamme puolustushallinnon EU-verkoston, jonka työtä koordinoin yhdessä työparini kanssa. Sisältökokonaisuuksia ovat mm. EU:n puolustuspolitiikan strateginen kehittäminen, sotilaallisten suorituskykyjen kehittäminen, sotilaallinen kriisinhallinta ja puolustuksen kannalta keskeisten tavoitteiden edistäminen myös muilla politiikan aloilla. Puolustus ja kriisinsietokyky kulkevat vahvasti käsi kädessä.  Iso osa työstäni koostuu yhteistyöstä valtioneuvostossa erityisesti ulkoministeriön ja valtioneuvoston kanslian kanssa. Käytännössä työ toteutuu säännöllisten puolustusministerikokousten ja viikoittaisten virkamiestyöryhmien kannanmuodostuksen ja neuvottelujen kautta. 

3. Miten päädyit töihin puolustusministeriöön?

Suoritin v. 2014 korkeakouluharjoitteluni Suomen EU-edustustolla poliittisten- ja turvallisuusasioiden komitean (COPS) tiimissä. Tuolloin sain ensikatsaukseni EU:n puolustus- ja turvallisuusyhteistyöhön. Kiinnostus heräsi ja tällä tiellä ollaan. Harjoittelun jälkeen keskityin maisterissani yhä enemmän EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Valmistumiseni jälkeen työskentelin siviilikriisinhallinnan parissa Kriisinhallintakeskuksella, minkä jälkeen olin noin vuoden verran ulkoministeriön itäosastolla syventyen Venäjään ja EU:n itäiseen naapurustoon. Syksyllä 2018 siirryin sisäministeriöön poliisiosastolle EU-yhteistyön pariin. Suomen EU-puheenjohtajakaudella toimin lainvalvontatyöryhmä LEWP:n puheenjohtajana ja kehityin huimasti EU-politiikan ja –rakenteiden ymmärtäjänä. Olin hakenut puolustusministeriöön töihin säännöllisesti valmistumiseni jälkeen. Osaamiseni oli jatkuvasti syventynyt ja syksyllä 2020 lopulta tärppäsi. Nyt jälkikäteen on helppo kuvata jonkinnäköinen urapolku. Määrätietoisesti uusiin tilaisuuksiin tarttuminen sekä aktiivinen mahdollisuuksien etsiminen omaa kiinnostusta vastaavista tehtävistä on tuonut lopulta tähän pisteeseen. Voin kiittää myös alku-uran esihenkilöitä ja muita verkostoja tuesta ja rohkaisusta. 

4. Mitkä ovat tällä hetkellä ajankohtaisia asioita työssäsi?

EU:ssa on tehty viimeiset kaksi vuotta puolustuksen saralla kattavaa strategiatyötä nk. EU:n strategisen kompassin parissa. Nyt käynnissä on tämän toimeenpano. Aloitteita on yhteensä n. 70, joista suurin osa on aikataulutettu jo tällä vuodelle. Käytännössä asioita käsitellään viikoittain neuvoston eri työryhmissä ja muodostamme ministeriössä Suomen kantoja aloitteisiin poliittisten linjausten mukaisesti. Lisäksi on ministeritason keskustelut säännöllisesti. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut merkittävästi EU:n puolustusyhteistyöhön: unioni on antanut ensimmäistä kertaa asetukea kumppanilleen, jäsenmaat investoivat merkittävästi puolustukseen ja EU-tasolla tehdään toimia, jotta muuttuneeseen uhkaympäristöön vastataan yhdessä sekä Euroopan puolustusta ja suorituskykyjä vahvistaen. Transatlanttinen kumppanuus Yhdysvaltojen ja Naton kanssa on näiden kysymysten ytimessä. Puolustuskysymykset ovat yhä useammin myös EU-johtajien agendalla Eurooppa-neuvostossa. EU:n ja Suomen puolustuspolitiikka kehittyvät nyt todella kovaa vauhtia. 

5. Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni ovat erittäin motivoivat aiheet sekä mahtavat kollegat, joiden kanssa saan tehdä töitä. EU-koordinaattorina vastaan osaltani todella laajasta kokonaisuudesta ja saan tehdä päivittäin töitä yli osasto- ja ministeriörajojen. Tehtävät saattavat vaihdella saman päivän aikana EU:n keskinäisen avunannon lausekkeesta kriisinhallintaan ja laajempaan geopoliittiseen tarkasteluun EU:n ja Suomen asemasta maailmassa. Puolustusministeriö on myös verrattain pieni ministeriö, jossa asiantuntijat saavat paljon vastuuta. Matkustan työssäni paljon työn luonteen vuoksi niin ministerin kuin muidenkin virkamiesten kanssa. Vaikka työtä tehdään Helsingistä käsin, on se erittäin kansainvälistä. 

6. Kuvaile työyhteisöäsi muutamalla sanalla

Puolustusministeriö on tiivis työyhteisö, jossa on lukuisia eri alojen osaajia. Meillä on siviilejä ja sotilaita ja kaikilla sama tavoite eli vahvistaa Suomen puolustusta ja asemaa maailmassa. Vaikka työnteko onkin tämän kevään ollut erittäin tiivistä ja vauhdikasta, niin hyvä henki on ja pysyy huumorin ja mielettömän ammattiosaamisen yhdistelmällä. 

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja