Haku

Puheet 2004

30.07.2004 18:00

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, puhe Vieremän raviradan vihkiäistilaisuudessa 30.7.2004

YLÄ-SAVOSTA HEVOSURHEILUN JA TALOUDEN OSAAMIS- JA KOULUTUSKESKUS Vieremän ravirata-alueelle on tehty mittava remontti sekä maisemointi ja viimeistelytyöt.

Tällä radalla voidaan harjoitella nyt läpi vuoden. Vieremän ravirata uudistaa ilmettään olennaisella tavalla. Uudistus lisää radan toimivuutta ja alueen viihtyvyyttä. On täällä viihdytty kyllä aikaisemminkin. Kesäisissä perjantai-illan raveissa on aina omaa tunnel-maa, satoi tai paistoi.

Raviradan peruskorjaus on merkittävä saavutus, joka on ollut mahdollista vain valtavalla määrällä pyyteetöntä talkootyötä ja todella laajapohjaisella yhteistyöllä. Vieremä, Kiuru-vesi, Iisalmi, Ylä-Savon ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä ja TE-keskus sekä Suo-men Hippos ja Maa- ja metsätalousministeriö ovat osallistuneet raviradan kunnostuksen kustannuksiin. Ilman näin laajaa ja monitasoista pohjaa tästä hankkeesta tuskin olisi tullut mitään. Tässä yhteydessä täytyy osoittaa väkevä tunnustus ja kiitos vapaaehtoistyötä teh-neille naisille ja miehille.

Vieremän raviradan kunnostus täytyy nähdä laajemmasta näkökulmasta. Tällainen toimin-ta on aitoa kuntien välistä yhteistyötä, johon myös muut tahot valtakunnan tasoa myöten ovat liittyneet. Se on kummunnut aidosta tarpeesta toimia paikallisesti yhdessä. Se ei ole ylhäältä saneltua. Olkoon tämä hanke rohkaisevana esimerkkinä laajemminkin Ylä-Savon tulevaisuudesta vastuuta kantaville päättäjille. Oma-aloitteisuus, reilu yhteistyö ja keski-näinen luottamus muodostavat tuloksia tuottavan toimintamallin.

***

Hevostalous koko ajan laajetessaan merkitsee vahvaa sykäystä maaseudun elinvoimaisuu-delle. Noin puolet Suomen hevoskannasta on maatilayrittäjien omistuksissa. Monelle maatilalle hevostaloudesta on muodostunut maatalouden päätuotantosuunta. Jo nyt he-vosalan yritykset työllistävät koko maassa noin 4500 päätoimista ja 9000 osa-aikaista työntekijää. Myös välillinen vaikutus maaseudun työllisyydelle on olennainen. Raviurhei-lu ja hevostalous vahvistavat kaupungin ja maaseudun siteitä vapaa-ajan hevosharrastus-ten myötä. Sitäkin kautta kaupunkilainen ja maaseudun ihminen ymmärtävät toisiaan enemmän ja paremmin. Raviurheilun kautta moni maalta kaupunkiin muuttanut ylläpitää yhteyksiä maaseudulle ja synnyinseudulleen.

***

Itse raviurheilu on Suomen suosituimpia urheilulajeja. Raviradoilla kilpatapahtumia seu-raa vuosittain noin 800 000 katsojaa. Ratojen ulkopuolisissa etäpelipisteissä katsojia on lähes miljoona. Raviurheilu on sekä kansan huvia että kansan urheilua. Siinä liikkuu myös raha. Ravikilpailuissa pelattavien hevospelien kokonaisvaihto on peräti yli 200 miljoonaa euroa vuosittain. Ravipelien tuotot ja palkinnot ovat hevostalouden merkittävin rahoitus-lähde. Hevosalan avainkysymyksiä onkin turvata ravikilpailutoiminnan edellytykset.

On tärkeää, että toto-pelien tuotto määritellään jatkossa samoilla perusteilla kuin muiden-kin rahapelien tuotto ja että pelituotoista kohdentuu oikeudenmukainen osuus hevosurhei-lun ja koko hevosalan ja -talouden kehittämiseen. Vastuullisella ja yleisesti hyväksytyllä rahapelitoiminnalla pystytään vastaamaan ulkomaisten peliyhtiöiden tunkeutumiseen Suo-men pelimarkkinoille.

Äskettäin asetettu laajapohjainen rahapelifoorumi onkin tärkeän kysymyksen edessä miet-tiessään keinoja turvata suomalaisten rahapelituottojen pysyminen edunsaajien käytössä. Tässä ei puhuta pienistä asioista, sillä kaikkien rahapeliyhteisöjen tuotto yhteiskunnalle on 8 % luokkaa tuloveron tuotosta. Kansallisia linjauksia ollaan ilokseni tiivistämässä laajas-sa yhteisymmärryksessä.

***

Yläsavolaisen hevostalouden kehittämisestä on sovittu aiesopimuksella Vieremän, Kiuru-veden ja Iisalmen ja Ylä-Savon Hippoksen sekä ammatillisesta koulutuksesta vastaavan kuntayhtymän välillä. Vieremän raviradan kehittäminen jatkuu. Samalla yhteistyö Kiuru-veden Hingunniemen kanssa jatkuu järkevällä, toinen toisiaan tukevalla tavalla. Laajapoh-jaisesti yhteistyötä toteuttaen ja valtakunnallisia päättäjiä herkkinä pitäen Ylä-Savosta voidaan kehittää kansallisesti merkittävä ja kilpailukykyinen hevosurheilun ja -talouden osaamis- ja koulutuskeskus. Se antaa omaperäistä, vetovoimaista profiilia omalle kotiseu-dullemme.

Hevonen on ollut suomalaisen parhaimpia kavereita. Ilman sitä emme olisi selvinneet viime sotien koettelemuksista emmekä pystyneet rakentamaan hyvinvointiyhteiskunnan perustaa. Pitäkäämme hyvä huoli hevosesta ja hevosalasta.

Vieremän rata valmistui 60-luvun lopulla ja Ylä-Savon Hippos perustettiin 25 vuotta sit-ten. Yläsavolainen hevosurheilu on antanut näinä vuosina kovia näyttöjä tasostaan ja osaamisestaan. Täällä ollaan hevosalan ammattilaisia. Jatkukoon tämä suunta ja olkoon nyt vihittävä Vieremän ravirata uusine mahdollisuuksineen vauhdittamassa niin Savon kuin Suomenkin hevosurheilun ja -talouden kehittymistä ja laajenemista.

Palaa otsikoihin