Haku

Puheet 2005

24.09.2005 14:00

Puolustusministeri Kääriäisen tervehdys Viestiupseeriyhdistyksen 60-vuotisjuhlassa, Riihimäellä

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, arvoisa Viestiupseeriyhdistyksen herra puheenjohtaja, arvoisat yhdistyksen jäsenet, herrat viestiupseerit, hyvät naiset ja miehet; Minulla on kunnia tuoda puolustusministeriön ja valtioneuvoston tervehdys Viestiupseeriyhdistyksen 60-vuotisjuhlaan tänne viestiperinteikkääseen Riihimäkeen.



Aloitan toteamalla, että Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen perusratkaisu, joka päätettiin huolellisen harkinnan jälkeen laajalla poliittisella yhteisymmärryksellä eduskunnassa viime joulukuussa, pätee myös kesällä ja nyt alkusyksystä käydyn poliittisen keskustelun jälkeen. Suomi pyrkii takaamaan turvallisuutensa viisaalla ja yhteistyövaraisella ulkopolitiikalla, jota sotilaallinen maanpuolustus kaikkineen tukee. Lisää turvallisuutta haemme niin EU-jäsenyydestä, Nato-yhteistyöstä ja -optiosta kuin toimivista kahdenvälisistä suhteista. Erikseen korostan turvallisuusviranomaisten yhteistyötä yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi. Tähän linjaukseen ei ole mainittavaa lisättävää eikä korjattavaa.

Suomen linjan vahvuutena on vakaus, johdonmukaisuus, liikkumavara ja vaihtoehdot mahdollistava strategia. Jatkossakin meiltä vaaditaan johdonmukaisuutta ja pitkää tähtäystä, äkkinäisiä käännöksiä täytyy varoa. Käännösten turmiollisuudesta on esimerkkejä niin Suomessa kuin naapureissakin.

Puolustusjärjestelmässämme toteutamme parhaillaan sodanjälkeisen ajan ehkä isointa muutosprosessia. Jo tehdyillä päätöksillä toteutuva kehitystyö, säästäminen ja alueellistaminen yhdessä muodostavat sellaisen muutosvoiman, joka pitää puolustusvoimat päätehtäväänsä nähden suorituskykyisinä 2010-luvun vaatimusten valossa. Uudistuksilla haetaan tehokkuutta keventämällä ja uudelleen järjestämällä johtamis- ja hallintorakennetta, purkamalla koulutusorganisaation ylikapasiteettia, järkeistämällä varikko- ja varastotoimintoja, lisäämällä tuottavuutta sekä puuttumalla vuosien 2006 ja 2007 toimintamenoihin. Tämä vaativa urakka hoidetaan kireällä aikataululla; Monen suuren hankkeen deadline on 1.1.2008. Vuoden 2008 tammikuu on nurkan takana.

Arvoisat juhlivan yhdistyksen jäsenet,

Suomen kansallinen turvallisuusratkaisu on meille jo perinteikäs kokonaismaanpuolustus, jonka yhteensovittamistehtävä on valtionhallinnossa uskottu puolustusministeriölle. Meidän on jatkuvasti kehitettävä nimenomaan turvallisuusviranomaisten ennakkoluulottomalla yhteistyöllä niitä valmiuksia, joilla turvataan yhteiskunnan strategiset toiminnot kaikissa tilanteissa. Turvallisuusstrategia hyväksyttiin valtioneuvostossa marraskuussa 2003 - tämä siis ensimmäistä kertaa Suomessa. Strategia on poikkihallinnollisesti hyväksytty ja välttämättömäksi koettu. Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean johdolla on jo käynnistetty strategian - YETT:n - tarkistustyö. Työ etenee varsin suotuisassa myötätuulessa. Tavoitteena on saada päivitys valmiiksi ennen juhannusta 2006. Suomi on "homeland security" -politiikassaan kiistatta maailman eturiviä ja siksi kasvavan ulkomaisen kiinnostuksen kohde myönteisessä mielessä.

Viestiupseeriyhdistyksen toiminta edustaa turvallisuusratkaisumme sisintä. Sääntöjen mukaan yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on "tukea maanpuolustusta yhdistämällä sähköisen viestialan johto- ja asiantuntijatehtävissä toimivia ja toimineita henkilöitä aselajijärjestöksi". Toimintanne kohdistuu yhteen keskeisimmistä yhteiskuntamme elintärkeistä toiminnoista, johtamiskykyyn. Viimeaikaiset kriisit ovat osoittaneet, että tilanteen hallinnasta vastaavilla on oltava käytössään riittävä tilannekuva, tekniset yhteysväylät niin esimiehiin, johdettaviin ja yhteistoimintaosapuoliin sekä mahdollisuudet tiedottaa kansalaisille tilanteen kehittymisestä ja sen hallinnasta. YETT-strategian päivitykseen liittyen on jo nyt nähtävissä, että viestintäverkkojen ja niihin liittyvien tietovarantojen toiminnan varmistaminen lisää merkittävästi painoarvoaan. Varsinkin kun jatkossa kansalliset tietoverkot ovat kasvavassa määrin hyökkäys yritysten kohteena. Tietoteknisten järjestelmien vallankumouksellinen käytön laajeneminen ja Suomen korkea tietotekninen osaaminen ovat tehneet teistä, arvoisat Viestiupseeriyhdistyksen jäsenet, yhteiskuntamme kannalta merkittäviä avainosaajia.

Jo 60 vuosikymmenen ajan on yhdistyksenne koonnut yhteen edustajia puolustusvoimista, sähköisellä viestialalla toimivista yrityksistä, teollisuudesta ja oppilaitoksista. Toimintanne on nostanut niin viranomaisten, telealan yritysten kuin viestiaselajin reserviläisten kykyä toimia mahdollisissa yhteiskuntaa kohtaavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Viestiosaamisesta on myös tullut yksi hallinnonalamme kansainvälisen osallistumisen tavaramerkeistä ja toimintanne tukee myös tätä ulottuvuutta. Kaikki tämä on kokonaismaanpuolustuksemme konseptin toteuttamista eli yhteiskuntamme turvallisuuden edistämistä parhaimmillaan. Kiitän Viestiupseeriyhdistystä tästä arvokkaasta ja pyyteettömästä työstä.

Hyvä juhlaväki. Toivotan Viestiupseeriyhdistykselle menestystä tulevissa viestihaasteissa. Lisääntyvä riippuvuus eri toimialojen ja toimijoiden kesken takaa jatkossa sen, että jäsenistöllänne on yhä kasvava määrä yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja haasteita ratkottavana. Onnittelen 60-vuotiasta Viestiupseeriyhdistystä, sen puheenjohtajaa ja jäsenkuntaa. Samalla toivotan teille kaikille hyvää syksyä ja vointia.

Palaa otsikoihin