Haku

Puheet 2005

27.01.2005 09:00

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen, puhe Sotatieteiden kandidaattien nimittämis- ja ylentämistilaisuudessa, Santahamina, Helsinki

Nuoret upseerit! Onnittelen teitä menestyksellä suorittamastanne sotatieteiden kandidaatin tutkinnosta.

Tasavallan presidentti on tällä päivämäärällä ylentänyt teidät luutnanteiksi ja nimittänyt teidät Puolustusvoimien nuoremman upseerin määräaikaisiin virkoihin ja rajavartiolaitoksen nuoremman upseerin virkoihin.

Suomalaisen uudistetun upseerikoulutuksen ensimmäiset sotatieteiden kandidaatit valmistuivat vuonna 2004. Nyt valmistuvina sotatieteiden kandidaatteina toimitte tienraivaajina uusille ikäluokille. Valtionjohto on tottunut luottamaan siihen, että upseerit hallitsevat tehtävänsä, ovat sanansa pitäviä, kestävät kansainvälisen ammattitaitovertailun ja ovat isänmaallisia. Uskon, että suorittamanne sotatieteiden kandidaatin tutkinto antaa teille sekä hyvän henkisen perustan että entistä paremmat tiedolliset ja taidolliset valmiudet selviytyä kunnialla ajan haasteista.

Nuoret upseerit!

Suomen puolustusvoimien ydintehtävä on Suomen ja suomalaisten puolustaminen. Tämän tehtävän hoitamiseen soveltuvat parhaiten yleinen asevelvollisuus ja koko maan kattava alueellinen puolustus.

Suomen turvallisuuspoliittinen asema on laajenevan ja syventyvän EU:n jäsenenä vahva. Jäsenyys unionissa on selkeyttänyt Suomen asemaa. Suomella on vapaat kädet tehdä omat turvallisuuspoliittiset linjauksensa. Elämme lisääntyvän valtioiden välisen keskinäisriippuvuuden maailmassa. Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen kriisinhallintaan. Myös kansainvälisten tehtävien hoitamiseen osallistuminen palvelee Suomen puolustuksen kehittämistä. Suomalaisia upseereita on niin Euroopan, Lähi-idän, Afrikan kuin Aasiankin kriisipesäkkeissä tekemässä sinivalkoista välitystyötä ja turvaamassa rauhaa.

Uskottavan kansallisen puolustuksen takeena on riittävä sotilaallinen suorituskyky. Te arvoisat sotatieteiden kandidaatit olette osaltanne rakentamassa tätä suomalaista vakuutusturvaa.

Materiaalisen varustautumisen ohella sotilaallisen suorituskykymme ytimeen kuuluu ennen kaikkea kansalaisten korkea maanpuolustustahto. Maanpuolustustahdon vaalimisessa upseereilla on keskeinen tehtävä niin rauhan kuin kriisin aikana. Maanpuolustustahto säilyy ja vahvistuu, kun sotilaat kokevat saavansa asiallista ja tasapuolista kohtelua esimiehiltään. Tuntekaa vastuunne johtajina. Muistakaa, että johtaminen on suurelta osin huolenpitoa alaisista. Olette myös esimerkkeinä alaisillenne. Kelpo johtaja saa arvostuksen arvostamalla alaistaan ja kannustamalla häntä lahjojensa hyödyntämiseen sekä olemalla ensimmäinen vertaistensa joukossa, primus inter pares.

Asenteitanne, tietojanne ja taitoanne seurataan jatkuvasti. Olen varma, että suoritatte tämän johtamis- ja koulutustehtävän erinomaisesti ja osaatte kohdella alaisianne vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti.

Toivotan teille parhainta menestystä upseerin vaativalla uralla.

Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori ja arvoisa henkilökunta!

Maanpuolustuskorkeakoulu on vastannut erinomaisesti nopeasti muuttuvan maailman, kehittyvän yhteiskunnan ja teknistyvien puolustusvoimien tarjoamaan koulutushaasteeseen. Siitä yhtenä esimerkkinä ovat nämä nyt valmistuvat sotatieteiden kandidaatit. Kiitän teitä ansiokkaasti suoritetusta työstä. Toivotan teille menestystä vaativassa tehtävässänne suomalaisten upseerien kouluttajina.

Palaa otsikoihin