Haku

Puheet 2006

24.10.2006 13:00

Puolustusministeri piti rauhankyyhkypatsaan paljastuspuheen Niinisalossa

Puolustusministeri Kääriäinen piti rauhankyyhkypatsaan paljastuspuheen YK:n päivänä 24.10.2006.




Arvoisa juhlayleisö, Hyvät naiset ja miehet!


Tänään, Yhdistyneiden Kansakuntien päivänä, saloissa liehuvat siniristilippumme kunnioittavat myös suomalaisten naisten ja miesten eri puolilla maailmaa tekemää rauhanturvatyötä.


Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisten suomalaisten rauhanturvaajien lähdöstä YK:n johtamaan rauhanturvaoperaatioon Suezin kanavalle. Sen jälkeen olemme osallistuneet noin 30 operaatioon lähettämällä noin 47.000 kertaa suomalaisen rauhanturvaajan operaatioon. Suomalaisten sotilaiden ammattitaitoon on luotettu ja luotetaan. Olemme haluttu yhteistyökumppani operaatioissa.


Osallistuminen sotilaalliseen kriisinhallintaan kuuluu puolustusvoimien tehtäviin. Väkilukuun suhteutettuna panostuksemme operaatioihin on Euroopan kärkitasoa. Osallistuminen kansainvälisiin operaatioihin tukee Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Meidän tulee jatkossakin huolehtia siitä, että puolustusvoimien yhteensopivuus ylläpidetään tasolla, joka mahdollistaa osallistumisen myös vaativiin kansainvälisiin operaatioihin. Toiminnallisen yhteensopivuuden ylläpitäminen edellyttää, paitsi materiaalista yhteensopivuutta, myös yhteistä suunnittelua ja harjoittelua.


Hyvät läsnäolijat,


Vierailuni operaatiossa palvelevien suomalaisten keskuudessa, viimeksi Afganistanissa, ovat konkreettisesti osoittaneet, kuinka arvokasta työtä kansainvälisillä kentillä tehdään. Suomalaiset sotilaat – kantahenkilökuntaan kuuluvat ja reservistä rekrytoidut – tekevät vaikeissa olosuhteissa äärimmäisen tärkeää työtä yhdistäen erinomaisella tavalla sotilaallisen ja siviiliammattiosaamisen. Suomalaista osaamista arvostetaan ja se on tunnustettua. Pitäkäämme jatkossakin huolta kriisinhallintataitojemme kehittämisestä ajassa.


Täällä Satakunnassa on tuo sotilaallisen kriisinhallinnan kehittäminen ja erityisosaaminen läsnä erityisesti täällä Kankaanpäässä ja Niinisalossa Puolustusvoimien Kansainvälisessä Keskuksessa jo vuosikymmenien ajan. Nyttemmin myös Säkylä on muodostunut tällä alueella toiseksi osaamiskeskukseksi.  Myös siksi tässä tilaisuudessa paljastettavan muistomerkin sijoituspaikka Satakunnassa ja Kankaanpäässä on luonnollinen.


Toimintaan kriisialueilla liittyy aina riskejä. Suomalaisia rauhanturvaajia on menehtynyt viidenkymmenen vuoden osallistumisen aikana yhteensä 46. Heistä 15 on menehtynyt palvelustehtävää suorittaessaan ja muut lähinnä tapaturmaisesti, liikenneonnettomuuksissa tai sairauksiin. Tietoisuus riskeistä ei ole koskaan estänyt suomalaisia kantamasta vastuutaan kansainvälisen rauhan ja yhteisen turvallisuuden hyväksi.  


Riskejä minimoidaan hyvällä koulutuksella ja varustuksella, mutta niitä ei voida koskaan kokonaan välttää. Haluan siksi tässä yhteydessä kiittää vapaaehtoisia suomalaisia naisia ja miehiä, jotka asettavat itsensä vaaroille alttiiksi operaatioissa palvellessaan.


Arvoisat läsnäolijat,


Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia niitä tahoja, jotka ovat mahdollistaneet tämän muistomerkin aikaansaamisen. Taitelijan, kaupungin ja puolustusvoimien yhteistyöllä ja ammattitaidolla olemme saamassa arvokkaan ja pysyvän kunnioituksenosoituksen suomalaiselle rauhanturvatyölle ja sitä toteuttaville kansalaisillemme.


Kunnioittakoon tämä Rauhankyyhky-muistomerkki kaikkia suomalaisia rauhanturvaajia ja rauhanturvatyöhön osallistuneita henkilöitä sekä myös kaikkia niitä korkeimman uhrinsa kansainväliselle rauhanturvaamiselle antaneita suomalaisia naisia ja miehiä.


Arvoisat läsnäolijat,


Minulla on kunnia näillä sanoilla paljastaa Rauhankyyhky-muistomerkki.


Palaa otsikoihin