Haku

Tiedotteet 1999

05.12.2001 17:23

13.10.1999 Puolustusministeri Jan-Erik Enestam valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla

PUOLUSTUSMINISTERI JAN-ERIK ENESTAM: Esitelmöidessään valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla Helsingissä 13.10.1999 puolustusministeri Jan-Erik Enestam korosti mm.

Euroopan Unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämistä. Tässä yhteydessä hän myös muistutti, että EU:n kriisinhallinnan edellyttämän sotilaallisen toimintakyvyn edelleen kehittäminen Kölnin kokouksen linjausten mukaisesti on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetteja.

Kriisinhallintaa varten todettiin Kölnin Eurooppa-neuvostossa viime keväänä tarvittavan kaksi komiteaa: poliittinen ja turvallisuuskomitea sekä sotilaskomitea. Ministeri Enestamin mukaan tavoitteena on luoda sellaiset hallitusten väliset toimielimet, joiden avulla EU voi tehdä päätöksen sekä valmistella ja toteuttaa sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio. Toimielinten tulee olla riittävän arvovaltaisia kyetäkseen toimimaan nopeaa reagointia vaativissa tilanteissa. Samalla on voitava varmistaa, että toiminta pysyy hallitusten välisenä.

"Jo aiemmin Amsterdamin sopimuksessa 1997 päätettiin kahden uuden instituution, EU:n korkean edustajan ( EU:n ulkopoliittinen edustaja) sekä suunnittelu- ja varhaisvaroitusyksikön perustamisesta. NATO:n nykyisen pääsihteerin Javier Solanan nimittäminen unionin korkeaksi edustajaksi yhdessä kulloisenkin EU:n puheenjohtajavaltion kanssa lisää EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan toiminnan tehoa ja näkyvyyttä. Helsingin Eurooppa-neuvostossa joulukuussa voitaneen tehdä periaatepäätökset ainakin poliittisen ja turvallisuuskomitean perustamisesta.

Unioniin tarvitaan sotilaallisen asiantuntemuksen varmistamiseksi myös suunnitteluesikunta. Sen tehtävänä olisi strateginen suunnittelu eli toimintavaihtoehtojen hahmottelu EU:n päätöksentekoa varten. Operatiivinen suunnittelu sitä vastoin tapahtuisi joko NATO:n esikunnissa tai EU-maiden kansallisissa esikunnissa.

EU:n esikunta ei myöskään johtaisi operaatiota, vaan siihen tarkoitukseen lainattaisiin joko NATO:n esikuntia tai joidenkin EU -maiden kansallisia esikuntia", ministeri Enestam tähdentää.


Palaa otsikoihin