Haku

Tiedotteet 2000

05.12.2001 16:51

13.11.2000 Suomi Länsi-Euroopan puolustusmateriaaliryhmän jäseneksi

Länsi-Euroopan puolustusmateriaaliryhmän (WEAG / Western European Armaments Group) ministerikokous pidettiin Marseillessa 13.11.2000.

Kokouksessa Suomea edusti puolustusministeri Jan-Erik Enestam.

Kokouksessa nykyiset jäsenmaat päättivät yksimielisesti hyväksyä Suomen, Ruotsin, Itävallan, Tsekin tasavallan, Puolan ja Unkarin ryhmän jäseniksi1.

Ministerikokouksessa käsiteltiin myös WEAGin tulevaisuutta. Ministerit hyväksyivät toimintasuunnitelman, jonka tavoitteena on arvioida WEAGin toimintojen kehittämistä ja asemaa tulevaisuudessa, ottaen huomioon muiden puolustusmateriaaliyhteistyörakenteiden sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittymisen Euroopassa. Tarpeettoman päällekkäisen työn vähentäminen ja erityisesti WEAGin ja EU:n suhteet ovat keskeisiä kysymyksiä tässä tulevaisuuskeskustelussa.

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam totesi puheenvuorossaan, että WEAG on nyt jäsenkunnaltaan laajin eurooppalainen puolustusmateriaaliyhteistyöelin ja sillä tulee siten olemaan entistä merkittävämpi rooli eurooppalaisen puolustusmateriaalipolitiikan kehittämisessä. Puolustusministeri Enestam pitää WEAGin jäsenyyden toteutumista erittäin myönteisenä ja korostaa, että Suomen edun mukaista on osallistua alan kehittämiseen sekä EU:ssa että WEAG:issa.

Länsi-Euroopan puolustusmateriaaliryhmä on jäsenmaiden puolustusministereiden alaisuudessa toimiva ryhmä, jonka tavoitteena on edistää jäsenmaiden välistä puolustusmateriaaliyhteistyötä ja siten osaltaan vahvistaa eurooppalaista puolustusteknologista perustaa. Ennen jäsenyyttä Suomi on osallistunut WEAGin toimintaan tarkkailijana v 1998 alkaen.

Hallinnollisesti WEAG toimii Länsi-Euroopan unionin yhteydessä, mutta on kuitenkin Länsi-Euroopan unionista riippumaton ja täysin sen toimivallan ulkopuolella oleva ryhmä. Toiminta WEAGissa perustuu poliittiseen yhteisymmärrykseen. Pysyvä sihteeristö toimii Brysselissä.



1 WEAgin jäsenet ovat: Belgia, Espanja, Hollanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Norja, Portugal, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Tsekin tasavalta, Turkki, Unkari

Palaa otsikoihin