Haku

Tiedotteet 2002

14.11.2002 11:16

14.11.2002 MATINE:n toimintakertomus vuosilta 1998-2001 valmistunut

Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan (MATINE) toimintakertomus viime vuoden vaihteessa päättyneeltä nelivuotiskaudelta on valmistunut.

Tuona aikana käynnistettiin 127 hanketta, joihin käytettiin varoja yhteensä noin neljä miljoonaa euroa eli keskimäärin 30 000 euroa hanketta kohti. Tutkimushankkeet kuuluivat pääasiassa teknillisiin tieteisiin, luonnontieteisiin ja lääketieteisiin. Uusina toimintaan mukaan tulevina tieteenaloina tehtiin tutkimuksia taloustieteistä ja käyttäytymistieteistä. Jatkossa on tarkoitus tehdä myös hallintotieteellisiä ja valtiotieteellisiä tutkimuksia.

MATINE perustettiin vuonna 1961, jolloin kylmän sodan aikainen asevarustelukilpailu oli juuri käynnistynyt ja Suomessa oltiin tiedemiespiireissä huolissaan siitä, kyetäänkö maassamme luotettavasti arvioimaan uuden tekniikan ja asejärjestelmien meille aiheuttamia uhkia. Joukkotuhoaseiden käytön havaitseminen, niiden vaikutusten arviointi, niiltä suojautuminen ja lääkintä olivat tuolloin ja ovat jälleen 1990-luvun välikauden jälkeen olleet MATINE:n tärkeimpiä tutkimusaiheita. Ydinaseiden ja kemiallisten aseiden lisäksi on huomio terrorismin myötä kiinnittynyt biologisiin aseisiin. Muita MATINE:n tärkeitä tutkimusaiheita ja uusia uhkakuvia ovat elektronisen sodankäynnin laajeneminen kohti informaatiosodankäyntiä sekä sodankäynnin laajentuminen matalamman intensiteetin konflikteihin. Ne saattavat kohdistua siviiliyhteiskuntaan jopa pahemmin kuin sotilaalliset kriisit.

Tutkimustarpeet ovat laajentuneet sotilaallisesta maanpuolustuksesta kohti kokonaismaanpuolustusta kattaen myös taloudellisen turvallisuuden, väestönsuojelun, yhteiskunnan teknisten järjestelmien toimivuuden, terveydenhuollon poikkeusoloissa sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden. Vaikka termiä kokonaismaanpuolustus ei MATINE:ssa aiemmin käytettykään, ovat taloudellinen huoltovarmuus ja pelastustoimi aina kuuluneet sen toimialaan.

Toinen MATINE:n tutkimustoiminnassa näkyvä kehityspiirre on seurausta maahamme kohdistuvien sotilaallisten kriisien alentuneesta todennäköisyydestä. Siitä on seurannut mahdollisuus ja tarve panostaa myös puolustusvoimien rauhan ajan toimintojen ja organisaatioiden kehittämiseen taloudellisemmiksi ja yhteiskunnan kokonaisetua paremmin palveleviksi. Aikaisemmin ei rauhan ajan organisaatiota tutkittu lainkaan vaan keskityttiin sotien ja kriisien aikana esiintyviin ilmiöihin. Nopeasti lisääntynyt kansainvälistyminen on avannut uusia mahdollisuuksia tutkimustulosten hankkimiseen ulkomailta: kaikkea ei tarvitse enää tutkia itse. Suomella on kuitenkin mm. maamme liittoutumattomuudesta, ilmastosta ja maastosta johtuvia erityispiirteitä, joiden takia meidän on edelleen hallittava itse eräät tutkimusalat.

MATINE:n viimeisten vuosien tärkeimpiä tutkimusohjelmia ovat olleet joukkotuhoaseiden valvonta ja niiltä suojautuminen, sotilaan toiminta kylmässä, naamiointi- ja häivetekniikka, asemateriaalien elinjakson hallinta ja rakenteiden väsyminen sekä luotettava ja häiriösietoinen tietoliikennetekniikka. Kaikilla näillä aloilla on saatu tutkimuksin ja verkottumalla yliopistoihin, tutkimuslaitoksiin ja teollisuuteen aikaan korkeatasoisia tuloksia, jotka kansainvälisesti mitattuna kestävät hyvin vertailun. Jatkossa on tarkoitus panostaa myös operaatioanalyysin ja matemaattisten simulointimallien käyttöön kriisiajan toimintojen optimoinnissa ja rauhan ajan organisaatioiden taloudellisuuden kehittämisessä.

Tarkempia tietoja MATINE:n toiminnasta antaa puolustusministeriössä pääsihteeri Matti Vuorio puh. (09) 160 88158.


Palaa otsikoihin