Haku

Tiedotteet 2020

15.04.2020 11:55

Artikkeli: Ulkomaalaisomistuksen valvonta – missä mennään nyt?


Puolustusministeriö on tammi-maaliskuussa myöntänyt 60 lupaa ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin Suomessa. Kiinteistöistä suurin osa on ostettu Pohjanmaalta ja Suomen itärajan tuntumasta. Ministeriö ei toistaiseksi ole tehnyt yhtäkään kielteistä lupapäätöstä.

Tämän vuoden alusta astui voimaan uusi kiinteistökauppaa koskeva lainsäädäntö, joka edellyttää EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisilta ostajilta lupaa kiinteistökauppoihin Suomessa. Samalla puolustusministeriöstä tuli luvat myöntävä lupaviranomainen. Uuden lain myötä valtiolla on etuosto-oikeus kiinteistökaupoissa, jotka tapahtuvat puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen kohteiden läheisyydessä. Tähän mennessä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten lupahakemuksista vielä yksikään ei ole kohdistunut mainituille vyöhykkeille. 

Lupahakemuksia oli maaliskuun loppuun mennessä tullut yhteensä 75 kappaletta, joista myönnettyjä lupia on 60. Myönnetyistä luvista 58 kappaletta on myönnetty yksityishenkilöille ja kaksi yrityksille. Prosessi jatkuu vielä 15 lupahakemuksen kohdalla, sillä lupalasku on vasta lähetty tai sitä ei ole vielä maksettu. Puolustusministeriö ei ole vielä toistaiseksi tehnyt yhtään kielteistä lupapäätöstä. 

-Hakemuksia on tullut yhteensä kahdestakymmenestä eri maasta. Eniten hakemuksia on tullut Venäjältä, Ukrainasta, Intiasta, Yhdysvalloista, Vietnamista, Myanmarista ja Kosovosta, kertoo neuvotteleva virkamies Anu Sallinen puolustusministeriöstä.

- Pääosa Suomesta hankittavista kiinteistöistä on omakotitalokiinteistöjä ja vapaa-ajan asuntoja, mutta jonkin verran kiinteistöjä hankitaan myös yritys- ja liiketoimintaa varten. Kiinteistöistä suurin osa on ostettu Pohjanmaan alueelta ja Itärajan tuntumasta. 

Lupahakemukset itsessään eivät ole julkista tietoa, sillä ne sisältävät joko erityissuojattavia henkilötietoja tai yrityssalaisuuden piiriin kuuluvia tietoja.  

Lupakäsittelyssä menee keskimäärin kaksi viikkoa

Sallinen kertoo, että prosessi luvanhakemisessa etenee siten, että ensin asiakas täyttää lupahakemuksen, joka löytyy ministeriön nettisivuilta. Tämän jälkeen lupahakemus tulee lähettää puolustusministeriön kirjaamoon ja siellä hakemukset kirjataan asianhallintajärjestelmään. Kirjaamisen jälkeen asiakkaalle lähetetään lupamaksulasku. Ministeriössä tehdään sen jälkeen kokonaisarvio kaupasta kansallisen turvallisuuden näkökulmasta ja luvanmyöntämisen edellytyksistä. Kun asiakas on maksanut lupamaksun, annetaan asiasta päätös. Keskimäärin tähän kuluu kaksi viikkoa. 
Päätökset lähetetään asiakkaille sekä sähköisesti että kirjeitse. Tavoitteena on saada sähköinen asiointijärjestelmä käyttöön ensi vuoden aikana. 

-Koronaepidemia ei ole toistaiseksi hidastanut käsittelyä, mutta postittaminen ulkomaille on hankaloitunut merkittävästi. Joissakin tapauksissa päätöksen antamista on myös hidastanut se, että asiakas ei ole maksanut laskua heti vaan on odottanut esimerkiksi laskun eräpäivään.  

Puolustusministeriö tekee yhteistyötä Maanmittauslaitoksen kanssa, jolla on kiinteistökaupan hallinnoijana keskeinen rooli lupahakemusprosessissa. Maanmittauslaitos käsittelee esimerkiksi tiedustelut kiinteistöjen mahdollisesta sijainnista valtion etuosto-oikeusalueella. Yhteistyö kokonaisuuden kannalta on sujunut erittäin hyvin.

Sallisen mukaan on ilahduttavaa, että asiakkaat osaavat täyttää lupahakemuksia niin hyvin:

- Toki joitain pulmatilanteita on ollut, mutta asiakkaat ovat ymmärtäneet olla meihin yhteydessä ja ongelmat on saatu ratkaistua puhelimitse tai sähköpostitse. Toivottavasti näin on myös jatkossa. On ollut ilo tehdä asiakaspalvelua ensimmäisten kuukausien aikana.


Teksti: Essi Pitkänen, puolustusministeriö




Palaa otsikoihin