Haku

2023

14.11.2023 08:04

Suomi liittyy tekoälyn vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan julistukseen

Suomi on liittynyt tekoälyn ja autonomian vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan poliittiseen julistukseen.

Puolustusministeri Antti Häkkänen hyväksyi esityksen Suomen liittymisestä poliittiseen julistukseen 25.10.2023. Yhdysvaltojen johdolla valmisteltu julistus julkaistiin 13.11.2023 New Yorkissa.

”Tekoälyn nopea kehittyminen sotilasteknologiassa on kiirehtinyt sääntelyn aikaansaamista. Suomi on tukenut tätä kehitystä pitkäjänteisesti. Tekoäly ja sen mahdollistama koneautonomia ovat tulleet yhä tärkeämmiksi paitsi varsinaisissa asejärjestelmissä, myös esimerkiksi tilannekuvan tuottamisessa, suunnittelussa ja logistiikassa. Tekoälyn ja autonomisten asejärjestelmien sääntelyn avulla kehitämme omaa puolustuskykyämme yhdessä liittolaistemme kanssa”, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan asiassa on eettisten kysymysten lisäksi myös puolustusteollisia ja kauppapoliittisia mahdollisuuksia, sillä tekoälyn ja koneautonomian osaamispohja on Suomessa vahva.

”Poliittinen julistus luo pohjaa sääntelyn edistämiseksi yhteistyössä Yhdysvaltojen ja muiden julistukseen liittyneiden tekoälykyvykkäiden valtioiden kanssa. Osallistuvat valtiot sitoutuvat kymmeneen periaatteeseen, joilla edistetään vastuullisuutta ja turvallisuutta tekoälyn ja autonomisten toimintojen sotilaallisessa kehittämisessä ja käytössä. Ne korostavat kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteiden noudattamista”, Häkkänen sanoo.

Tekoälyn ja autonomian sotilaallisessa käytössä olennaista on sen hyödyntäminen moraalisesti, eettisesti ja juridisesti oikein. Se edellyttää, että järjestelmä on lähtökohtaisesti suunniteltu ja testattu oikein suhteessa tehtäväänsä, jonka lisäksi käyttö vastuutetaan ja rajoitetaan selkeän komentoketjun mukaisesti. Julistuksen tarkoituksena on varmistaa vastuullinen kehittäminen ja käyttö järjestelmän koko elinkaaren eri vaiheissa, mm. kouluttamisella, testauksella, riskien arvioinnilla ja hallinnalla, varotoimilla, laillisuusarvioinneilla sekä valvonnalla.

Kyseessä on poliittinen sitoumus, joka ei luo julistukseen liittyneille uusia oikeudellisia velvoitteita. Suomi osallistuu kansainvälisiin keskusteluihin julistuksen periaatteiden jatkokehittämiseksi ja konkretisoimiseksi. Julistus on avoin valtioiden liittymiselle ja jatkossa tavoitteena on mahdollisimman laaja kansainvälinen sitoutuminen julistuksessa esitettyihin periaatteisiin.

Julistus

Lisätietoja puolustusministeriössä antavat tutkimusjohtaja Pekka Appelqvist p. 0295 140 360 ja erityisasiantuntija Milla Virtanen p.  0295 140 034.

 


Palaa otsikoihin