Haku

Uratarinoita

25.08.2021 11:26

Erityisasiantuntija Riikka Pitkänen

1. Kuka olet?

Olen Riikka Pitkänen ja työskentelen erityisasiantuntijana puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston materiaaliyksikössä. Opiskelin hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistossa, jossa pääaineena luin julkisoikeutta. Lisäksi opiskelin hallintotieteitä, kauppatieteitä ja kansainvälistä politiikkaa. Kotoisin olen Vaasasta, ja vapaa-ajalla jazz-tanssi täyttää merkittävän osan elämästäni.

2. Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Työnkuvani koostuu pääasiallisesti puolustustarvikkeiden vientivalvonnan viranomaistoiminnan hoitamisesta, mikä sisältää varsinaisten vientilupahakemusten käsittelyn lisäksi laajaa kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Vientivalvonnan tiimi toimii materiaaliyksikön sisällä, ja toimin tiimin vetäjänä. Lisäksi avustan materiaaliyksikön johtajaa yksikön toiminnan ja talouden suunnittelussa. Tänä syksynä tehtävänkuvani täydentyy puolustusministeriön riskienhallinta- ja valmiusasioilla, joissa toimin materiaaliyksikön edustajana.

3. Miten päädyit töihin puolustusministeriöön?

Opiskeluaikana olin harjoittelussa eduskunnassa ulkoasiainvaliokunnan sihteeristössä, jossa tein paljon yhteistyötä puolustusvaliokunnan sihteeristön kanssa. Sitä kautta heräsi kiinnostus puolustusministeriötä kohtaan, ja eduskunnan harjoittelun jälkeen tein vuonna 2007 lisäharjoittelun puolustusministeriön puolustuspoliittisella osastolla kansainvälisten asioiden yksikössä. Töihin puolustusministeriöön tulin vuonna 2009. Välissä olin puolitoista vuotta liikenne- ja viestintäministeriössä, ja vuonna 2012 palasin puolustusministeriöön. 

Harjoittelut eduskunnassa ja puolustusministeriössä herättivät mielenkiinnon työskennellä ylimmissä valtioelimissä. Puolustusministeriössä kiehtoi hallinnonalan omalaatuisuus ja omaleimaisuus. Aika nopeasti huomasin, miten kapea käsitys minulla oli puolustuspolitiikasta ja sen eri ulottuvuuksista ollut ennen harjoittelua. Esimerkiksi kansainvälisen yhteistyön kenttä oli huomattavasti laajempi kuin olin ennakkoon ajatellut. Harjoittelussa pääsin näkemään, mitä virkamiestyö ministeriössä on; oli mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea uutisotsikoihin päätyvien asioiden valmistelu vaatii. Työssä oli luonnollisesti aluksi paljon opittavaa, mutta työyhteisöön oli helppo kotiutua nopeasti. Puolustusministeriö on kiinnostava työpaikka sen kansainvälisen ulottuvuuden ja haastavien asiakokonaisuuksien sekä yhteiskunnallisen merkittävyyden ansiosta.

4. Mitkä ovat tällä hetkellä ajankohtaisia asioita työssäsi? 

Puolustustarvikkeiden vientivalvonnan toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Vientivalvonnan viranomaistoiminnassa tulee huomioida niin kansainvälisten velvoitteiden, kehittyvän EU-yhteistyön kuin kotimaisen puolustusteollisuuden uudet tarpeet. Tällä hetkellä tarkastelemme mm. aineettomien puolustustarvikkeiden viennin erityispiirteitä sekä vietyjen puolustustarvikkeiden loppukäytön varmentamisen käytänteitä.

Pohjoismaat allekirjoittivat puolustustarvikkeiden vientivalvonnan yhteistyötä koskevan liitesopimuksen marraskuussa 2020. Suomen ollessa nyt Nordefcon puheenjohtajamaa järjestämme syksyllä ensimmäisen sopimuksen mukaisen kokouksen. Odotan kokousta suurella mielenkiinnolla, koska meillä on hyvä keskusteluyhteys pohjoismaisiin kollegoihin ja yhteistyö on osoittautunut erittäin hyödylliseksi. Lisäksi EU:n puolustusrahastohankkeisiin liittyvät vientivalvontakysymykset tulevat varmasti työllistämään vielä tämän syksyn aikana. 

Dialogi eri sidosryhmien kanssa on jatkuvaa. Teemme tiivistä yhteistyötä, ulkoministeriön, Pääesikunnan, Poliisihallituksen, Tullin ja Suojelupoliisin kanssa sekä pidämme yhteyttä puolustusteollisuuden eri toimijoihin. Syksyllä järjestämme perinteisen vientivalvontaseminaarin, jossa jaetaan tietoa vientivalvonnan käytännöistä sekä mahdollisista uudistuksista niin teollisuudelle kuin muillekin tietoa tarvitseville. Lisäksi vientivalvonnan kansainväliset foorumit kokoontuvat säännöllisesti. Näistä mainittakoon kansainvälisen asekauppasopimuksen osapuolikokous, joka järjestetään elo-syyskuun vaihteessa osittain virtuaalisesti Genevessä. 

5. Miten puolustusministeriön työskentelykulttuuri on muuttunut urasi aikana?

Ehkä suurimman muutoksen työskentelykulttuurille aiheutti koronaviruspandemia. Ministeriössä oli ennen pandemiaakin mahdollisuus tehdä etätöitä, mutta viimeiset puolitoista vuotta on pakottanut siirtymään etätyöskentelyssä täysin uudelle tasolle. Vaikka lähityöhön tehdäänkin jo pikkuhiljaa paluuta, jää laajennetun etätyön hyödyt ehdottomasti käyttöön organisaatiossamme myös jatkossa. Muutoin työskentelykulttuuri on pysynyt verraten samanlaisena, mutta työn sisällössä on tapahtunut muutoksia. Esimerkiksi EU:n rooli materiaaliyksikön toimialalla on vuosien myötä lisääntynyt merkittävästi.

Erilaisten sähköisten järjestelmien määrä on kasvanut ja lisännyt asiantuntijoiden hallinnollista työtä. On ”digiloikalla” ehdottomasti ollut myös puolensa: vientilupien käsittelyssä siirryttiin sähköiseen lupajärjestelmään vuonna 2017, mikä on helpottanut sekä lupaviranomaisen että lupien hakijoiden työtä. Puolustusteollisuus toimialana on monipuolistunut ja tuotteiden valvonnanalaisuus vaatii usein tarkkaa pohdintaa. Myös median kiinnostus vientivalvontaa kohtaan on kasvanut. 

6. Mikä on parasta työssäsi?

Pidän siitä, että työ haastaa jatkuvasti. Useimmiten työpäivä muodostuu täysin erilaiseksi kuin mitä olin aamulla suunnitellut. Monipuoliset sidosryhmät ovat myös yksi työn parhaista puolista. Ehdottomasti parasta ovat kuitenkin hienot ja ammattitaitoiset kollegat sekä yhteistyö heidän kanssaan.

7. Kuvaile työyhteisöäsi muutamalla sanalla.

Työyhteisöni on täynnä alan asiantuntijoita, jotka hallitsevat materiaaliyksikön laaja-alaiset asiakokonaisuudet ja vastuualueet. Meillä ollaan valmiita ottamaan nopeasti suuriakin vastuita, ja tietynlainen rohkeus on yhdistävä piirre. Tästä huolimatta olemme rentoa porukkaa. Kynnys kysyä ja keskustella on hyvin matala, oltiin sitten etänä tai paikan päällä. Vientivalvonnan tiimi on pieni mutta pippurinen, ja puhallamme hyvin yhteen hiileen.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi