Haku

Uratarinoita

02.12.2021 12:12

Erityisasiantuntija Timo Nyyssönen

1. Kuka olet?

Olen Timo Nyyssönen ja työskentelen erityisasiantuntijana materiaaliyksikössä puolustusministeriön resurssipoliittisella osastolla. Asun Hämeenlinnassa, jonne muutin aikoinani työn perässä. Alun perin olen kotoisin Mikkelistä. 

Opiskelin Turun yliopistossa oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja valmistuin tammikuussa 2002. Vapaa-ajallani harrastan kaikenlaista rakentelua ja liikuntaa sen eri muodoissa, lähinnä pyöräilyä, hiihtoa ja suunnistusta. Pidän puutöistä, tällä hetkellä työn alla on pari pöytää ja tamminen lintulauta. Lisäksi pidän valokuvaamisesta, vaeltamisesta ja matkailusta. 

2. Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Työskentelen pääasiassa Puolustusvoimien ja puolustushallinnon materiaalihankintojen parissa. Vastuualueellani materiaaliyksikössä ovat erityisesti merelliset hankinnat, joista kärjessä luonnollisesti Laivue 2020 -hanke ja sen teollinen yhteistyö. Lisäksi työpöydälläni ovat erilaiset strategiset kumppanuudet ja kumppanuussopimukset sekä kansainvälinen materiaaliyhteistyö.

Työnkuvaan mahtuu sekä itsenäistä asiakirjojen valmistelua että tiimityötä materiaaliyksikön, resurssipoliittisen osaston ja puolustusministeriön muiden osastojen kesken. Tiimityö näyttäytyy käytännössä myös teollisuuden ja muiden ministeriöiden välisessä koordinoinnissa. 

3. Miten päädyit töihin puolustusministeriöön?

Voi kunpa olisikin jokin narratiivi! Polku puolustusministeriöön syntyi useamman sattuman summana ja hyvä niin. Kai tuota parhaiten kuvaa ajopuuteoria. Valmistumisen jälkeen olin tovin töissä yliopistolla opetustehtävissä kansainvälisen oikeuden parissa. Sittemmin lähdin auskultoimaan käräjäoikeuteen Tampereelle, mistä päädyin pankkilakimieheksi ensin Mikkeliin ja sitten Hämeenlinnaan. Ensimmäinen kosketus puolustushallinnonalan lakimieshommiin tuli eräissä kertausharjoituksissa ja kun huomasin Pääesikunnan hakevan sotilaslakimiestä, päätin hakea tehtävään. Pääesikunnasta siirryin sitten tänne puolustusministeriöön, jossa olen ollut viimeiset viisi vuotta.

Puolustusministeriössä olen päässyt heti alusta alkaen työskentelemään monipuolisten ja haastavien aiheiden parissa, ja ero aiempaan työhön yksityisellä puolella on ollut merkittävä. Esimerkiksi Laivue 2020 -hanke astui kuvioihin heti ministeriössä aloitettuani. Aikamoinen ero perunkirjoituksiin, testamentteihin ja kiinteistökauppoihin! 

4. Mitkä ovat tällä hetkellä ajankohtaisia asioita työssäsi? 

Työssäni ovat ajankohtaista erilaiset hankkeet ja hankinnat. Laivue 2020 on edelleen pinnalla ja aina ajankohtainen, ja sen etenemistä käsitellään useissa erilaisissa kokouksissa ja palavereissa. Puolustushallinnon materiaalihankinnat ovat mediaherkkä aihe, mikä on ymmärrettävää, kun kyseessä on usein yleistä mielenkiintoa herättävät hankinnat ja ne usein sisältävät merkittäviä sijoituksia maanpuolustukseen yhteisistä varoista. Toisinaan hankinnat nousevat mediajulkisuuteen oikein näkyvästi, minkä vuoksi työssäni on tärkeää tehdä yhteistyötä myös puolustusministeriön viestintäyksikön kanssa. Tänä syksynä olikin miellyttävää huomata, miten suurta huomiota Maavoimien panssarihaupitsi K9 Moukarien lisähankinnat herättivät sosiaalisessa mediassa. 

Hankkeiden lisäksi juuri nyt minua työllistää puolustushallinnon hankintaohjeen päivittäminen. Työn alla on myös muutama kansainvälinen sopimusjärjestely sekä SERA-kurssin valmisteluihin osallistuminen. SERA (Séssion Européenne des Résponsables d’Armement) on ranskalaisten järjestämä puolustusmateriaalipuolen asiantuntijoiden neliviikkoinen kurssi, jonka yksi viikko järjestetään vuoden 2022 toukokuussa Suomessa. SERA tuo Suomeen lähes sata puolustusteollisuuden ja -hallinnon edustajaa, joille esitellään Suomen osaamista, puolustusratkaisuja ja kotimaista puolustusteollisuutta. SERA toimii meille loistavana näyteikkunana muulle Euroopalle. 

5. Miten puolustusministeriön työskentelykulttuuri on muuttunut urasi aikana?

Olen ollut talossa viitisen vuotta, joten kovin mullistavia muutoksia noin lyhyeen pätkään ei mahdu. Virkani ja vastuualueeni ovat tuona aikana pysyneet samana, mutta tehtäväkenttä on muuttunut ja paljon on tullut erilaisia uusia asioita.

Työskentelytapoja on paranneltu hiljalleen pitkin matkaa. Suurin muutos lienee koronaviruspandemian mukanaan tuoma etätyöskentelytapojen päivitys nykyhetkeen. Etätyön edut on tunnustettu, ja minulle ulkopaikkakuntalaisena etätyö on tuntuvasti keventänyt työmatkojen rasitusta ja kuluja, mikä on näkynyt jaksamisessa ja taloudessa. Sekä työ- että omaa aikaa on vapautunut lisää, kun junassa istumista on vähemmän. Win-win. 

6. Mikä on parasta työssäsi?

Parasta työssäni ovat ihmiset, tehtävät ja tarina. Hyvä työilmapiiri kantaa ja kannattelee pitkälle. Mielenkiinto pysyy yllä, kun työtehtävät ovat riittävän haastavia ja monipuolisia. Työni on monipuolista ja pääsen tekemään kaikenlaista merkittävien aiheiden parissa. Kaipaan vaihtelua ja haasteita, joten työni vastaa tarpeisiini erinomaisesti. Lisäksi pääsen olemaan osa jotain suurempaa, sillä tässä luodaan päivittäin kansalaisille turvallisuutta ja vakaita oloja elää ja porskuttaa. 

7. Kuvaile työyhteisöäsi muutamalla sanalla.

Työyhteisössäni on yllättävän rento syke. Resurssipoliittisella osastolla on sen verran mukavasti väkeä, että kullekin löytyy se oma porukkansa. Meillä on erilaisia ihmisiä, jotka suuntaavat samaa maalia kohti ja vieläpä kohtuullisen tehokkaasti. Hyvin menee mutta menköön!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi