Puolustusministeriön kolumnit
Varusmiespalvelus vahvistaa sidettä luontoon
Äskettäin vietettiin luonnon monimuotoisuuden viikkoa. Aina kun itse mietin suomalaisen luonnon kauneutta, nousee mieleeni aikani varusmiehenä muutama vuosi sitten. Minulle, kuten varmasti monelle muullekin nuorelle, oli varusmiespalvelus ainutlaatuinen luontokokemus, kirjoittaa blogissaan puolustusministeriön viestinnässä korkeakouluharjoittelijana työskentelevä Noora Pumpanen.
Arvoisat veteraanit, Ärade veteraner
Tänä vuonna Kansallista veteraanipäivää vietetään poikkeuksellisessa tilanteessa.
Korkeakouluharjoittelijana poikkeusoloissa – Kolmen harjoittelijan ajatuksia
Melkoinen aika olla korkeakouluharjoittelijana valtionhallinnossa. Kesken kolmen kuukauden harjoittelun korona ajaa Suomen poikkeustilaan. Ensimmäistä ja toivottavasti myös viimeistä kertaa sukupolvemme kohtaa globaalin epidemian sekä valmiuslain käyttöönoton.
Puolustusvoimat kantaa kortensa kekoon
Elämme hyvin poikkeuksellisia, historiallisia aikoja. Valtioneuvosto linjasi 16.3. useista toimista, joilla pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä ja vaikutuksia. Tämä on ensimmäinen kerta sotiemme jälkeen, kun maamme on asetettu poikkeustilaan.
Kovista ajoista selviämme yhdessä
Korona-virus huolettaa ja vaikuttaa. Taudin tuloa meille ei ollut mahdollista estää, mutta me suomalaiset voimme tehdä paljon sen vaikutusten hillitsemiseksi.
Pystymme puolustautumaan epidemiaa vastaan hidastamalla sen leviämistä. Tämä on tärkeää terveydenhuoltojärjestelmämme ja ihmishenkien varjelemiseksi.
Puolustuksen uudet kysymykset keskiössä Suomen EU-puheenjohtajakaudella
Suomen kolmas EU:n neuvoston puheenjohtajakausi päättyi vuodenvaihteessa. Kyseessä oli ensimmäinen Lissabonin sopimuksen jälkeinen puheenjohtajuus, minkä vuoksi se erosi merkittävästi edellisistä. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan vastatessa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, oli Suomen tärkein tehtävä puheenjohtajamaana tukea korkeaa edustajaa ajankohtaisen puolustusagendan edistämisessä.
Kriittisen infran puolustajat
Varautumisen vahtikoira, Turvallisuuskomitea, on koonnut vuosittaisen tilannekuvansa siitä, miten suomalainen yhteiskunta on varautunut. Tämä raportti esitellään valtionjohdolle maaliskuussa. Erityisen huomion kohteena on yhteiskuntamme kyberturvallisuus. Suurennuslasin alla pysyvät yleisemminkin ns. kriittisen infrastruktuurin suojaamisen haasteet ja palveluiden varmistaminen.
Valtiolle uusia keinoja valvoa ulkomaista kiinteistönomistusta Suomessa
Tämän vuoden alussa tuli voimaan lainsäädäntö, joka antaa viranomaisille uusia keinoja turvata kansallista turvallisuutta kiinteistönomistuksessa ja maankäytössä. Käytännössä kaikki EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevat henkilöt ja yritykset joutuvat hankkimaan luvan kiinteistönostoon Suomesta. Samalla puolustusministeriöstä tuli lupaviranomainen, joka myöntää luvat sekä arvioi tarvittaessa sen, käyttääkö valtio omaa etuosto-oikeuttaan kiinteistönhankinnassa. Tärkeää on kuitenkin muistaa se, että valtaosaa kiinteistökaupoista kumpikaan ei kosketa.
Tuulivoimarakentamisen edistäminen on tärkeää, mutta ei maanpuolustuksen kustannuksella
Hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi tuulivoiman osuuden kasvattaminen Suomen energiatuotannossa. Lisäksi siinä todetaan, että tulevan neljän vuoden aikana poistetaan tuulivoiman rakentamisen hallinnollisia, kaavoitukseen liittyviä ja muita esteitä sekä selvitetään ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan keinoja vähentää Puolustusvoimien tutkista johtuvia rajoituksia tuulivoiman rakentamiselle.
Vuoden päivät miesten linnakkeessa
-Minkälaista on olla töissä noin miesvaltaisessa työpaikassa?
Siinä kysymys, jonka olen hyvin usein kuullut viimeisen reilun vuoden aikana, kun työpaikkani puolustusministeriössä on tullut puheeksi. Kysyjinä tutut ja vähemmän tutut, miehet ja naiset, nuoret ja vanhemmat. Sukujuhlissa, seminaareissa, junassa, jumppatunnin pukuhuoneessa.
Eikä siinä mitään, kiitos vain kysymästä. Mukavaa että työpaikkani
kiinnostaa ja hienoa, että tasa-arvoasiat pohdituttavat.