Sök

Tillstånd för fastighetsköp för köpare utanför EU- och EES-området

Köpare som kommer från länder utanför EU- och EES-området behöver ett tillstånd för fastighetsförvärv i Finland.

Tillstånd ska inhämtas när fastigheten förvärvas av någon av följande aktörer:

  1. Privatpersoner som inte är medborgare i en EU-medlemsstat eller i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Obs! En person med dubbelt medborgarskap behöver inte förvärva tillstånd, om en av hans eller hennes medborgarskap är medborgarskap i en EU- eller EES-stat.
  2. Företag eller andra sammanslutningar med hemort utanför EU- och EES-området.
  3. Ett företag eller en annan sammanslutning som har sin hemort inom EU eller EES men där en privatperson eller sammanslutning som nämns i 1 eller 2 punkten äger minst 10 procent eller har motsvarande faktiska inflytande i sammanslutningen.

Vid bedömning av ägande eller inflytande räknas inte separata ägare samman. Det att sammanlagt minst 10 procent av sammanslutningens innehav finns utanför EU- och EES-området medför således inte nödvändigtvis skyldighet att ansöka om tillstånd. Det är avgörande om någon enskild aktör har en sådan ägarandel eller motsvarande faktiska inflytande.

Mer detaljerade bestämmelser om beräkning av inflytande finns i Lag om tillståndsplikt för vissa fastighetsförvärv.

Obs! Medborgarskap eller hemort för försäljaren eller någon annan överlåtare av en fastighet påverkar inte behovet av tillstånd.

Undantag då tillstånd inte behövs

Tillstånd behövs inte, om

  • makar eller sambor köper fastigheten tillsammans och den ena av dem har medborgarskap i en EU- eller EES-stat
  • fastigheten är belägen på en arrendetomt eller föremålet för köpet är en del av ett bostadsaktiebolag
  • försäljaren/överlåtaren av fastigheten är en släkting till köparen (förälder, barn eller make/sambo).


Hur ansöker man om tillstånd för fastighetsköp?

(1) Ifyllande av tillståndsansökningsblanketten

I tillståndsansökan måste anges bl. a. parterna i förvärvet samt det avsedda användningsändamålet för fastigheten. Som bilagor behövs det passkopior samt köpekontrakt, en skiss av köpekontrakt eller ett godkänt köpeanbud. 

Tillstånd söks av fastighetsköparen eller ett ombud som är befullmäktigat. Om ansökaren är ett företag eller någon annan typ av finansiell sammanslutning måste det tilläggas även en beskrivning av ägarförhållande samt information om de egentliga förmånstagarna.

Ansökan om tillstånd kan lämnas på finska, svenska eller engelska.

Blanketterna för tillståndsansökan finns på Blanketter.

(2) Skickande av tillståndsansökan

Tillståndsansökningarna skickas elektroniskt antingen till adressen kirjaamo.plm@gov.fi eller per post till adressen

Försvarsministeriet, BOX 31, 00131 Helsingfors, Finland

Ansökningarna kan inte lämnas in personligen till ministeriet.

Försvarsministeriet har dessutom rätt att vid behov begära ytterligare upplysningar av den som ansöker om tillstånd.

(3) Behandling av ansökan och handläggningsavgift

För tillståndsansökan tas det ut en handläggningsavgift som ska betalas innan ansökan behandlas. Avgiften är 170 euros/fastighetenhet. Avgiften tas ut oberoende av tillståndsärendets utgång och återbetalas inte även om tillstånd förvägras. Fakturan skicks ut till kunden per e-post efter att tillståndsansökan är registrerat hos Försvarsministeriet.

Ansökningarna behandlas fall för fall. Behandlingstid kan variera mellan några veckor upp till några månader.

Beslutet ges på finska eller på svenska.


Frågor och svar


Ja. Tillståndsbehovet beror på sökarens nationalitet. Alla sökare utan EU/EES landets medborgarskap måste ansöka om tillstånd även om de har ett permanent uppehållstillstånd i Finland eller i något annat EU/EES land.



Nej. Tillståndet behövs endast för ett förvärv av en fastighet. Förvärvet av en fastighet avses vara en sådan rättshandling där en hel fastighetsenhet, en viss del av en fastighetsenhet eller ett outbrutet område av en fastighetsenhet överlåts till en annan aktör.



Tillståndsplikten gäller i hela Finland, med undantag för landskapet Åland. På Åland tillämpas Ålands egen jordförvärvslagstiftning.



Tillståndet är fastighetsspecifikt, dvs. ett separat tillstånd ska sökas för varje fastighet som förvärvas.

Även ett negativt tillståndsbeslut är fastighetsspecifikt och hindrar inte nödvändigtvis samma person eller sammanslutning från att förvärva någon annan fastighet i Finland.



Det är förnuftigt att söka tillstånd i ett så tidigt skede som möjligt när föremålet för fastighetsköpet är klart. Tillståndet måste dock ansökas senast två (2) månader efter förvärvet.



Om en fastighetsaffär har bestyrkts trots att tillstånd har förvägrats eller innan ansökan om tillstånd har avslagits, ska köparen sälja eller på annat sätt överlåta fastigheten vidare inom sex månader. Tidsfristen räknas från det att beslutet om avslag på ansökan om tillstånd har vunnit laga kraft. Om köparen inte själv överlåter fastigheten inom sex månader, säljer myndigheterna fastigheten genom exekutiv auktion eller någon annan motsvarande metod.

Omprövning i tillståndsbeslutet får sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen.



Försvarsministeriet behandlar ansökningar om tillstånd för såväl privatpersoner som företag och sammanslutningar konfidentiellt. Handlingar som har inkommit till en myndighet för behandling av ett ärende är dock i regel offentliga, om de inte innehåller uppgifter som är sekretessbelagda enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (621/1999), såsom affärshemligheter.

I samband med begäran om information till medierna lägger försvarsministeriet fram beslutet, ansökningsblanketten och köpebrevet (eller utkastet till det) om de fastighetsaffärer som genomförts. Affärer som inte genomförts anses till följd av affärsplanen i sin helhet vara sekretessbelagda uppgifter, och ansökningsdokument om dem lämnas inte till den som begär uppgifter.

Om det för behandlingen av ett företags ärende behövs uppgifter som omfattas av företagshemligheten (t.ex. exakt användningsändamål eller ägarstruktur), ombes detta nämnas tydligt. Dessutom ber vi er lämna in dessa uppgifter på en separat bilaga. Dessutom ber vi er tydligt ange och motivera vilka uppgifter i ansökan eller dess bilagor som omfattas av företagshemligheten också efter det att affären genomförts.



Om fastighetsköp är en del av företagsköp, ges ytterligare information av arbets- och näringsministeriet.



  1. Köparen är en finländsk privatperson. Tillstånd behövs inte
  2. Köparen är en norsk privatperson. Tillstånd behövs inte.
  3. Köparen är en privatperson från Indien. Tillstånd behövs.
  4. Om fastigheten köps tillsammans med en person som har EU/ EES nationalitet och den personen är sambo, äkta hälft eller registrerad partner, inget tillstånd behövs.
  5. Köparen är ett finländskt aktiebolag som helt och hållet ägs inom EES-området. Tillstånd behövs inte.
  6. Köparen är ett tyskt aktiebolag, där 15 % av aktierna innehas av ett kanadensiskt aktiebolag och 85 % är i tysk ägo. Tillstånd behövs.
  7. Köparen är ett tyskt aktiebolag, där 8 % av aktierna innehas av ett kanadensiskt aktiebolag, 7 % av ett kinesiskt aktiebolag och resterande 85 % är i tysk ägo. Utländska innehav räknas inte samman, och ingen enskild aktör utanför EU- och EES-området har i lagen avsett innehav på minst 10 % i bolaget. Tillstånd behövs inte.

Obs! Koncernstrukturer och artificiella arrangemang beaktas, och därmed kan skyldigheten ansöka om tillstånd inte kringgås på ett konstlat sätt genom att ägandet delas upp mellan flera formellt åtskilda ägare eller genom innehavskedjor. Tillstånd behövs alltid, om en enskild aktör utanför EU- och EES-området har ett faktiskt inflytande som motsvarar 10 % av innehavet i den sammanslutning som förvärvar fastigheten.

Försvarsministeriet kan dessutom kräva att tillstånd söks, om det är uppenbart att fastigheten har förvärvats för någon annans räkning i syfte att kringgå skyldigheten att ansöka om tillstånd.