Sök

2011

03.11.11 16:00

Försäljningstillstånd för JASSM-robotar behandlas i Förenta staternas kongress

Försvarsmakten har rett ut flygvapnets markmålskapacitet i samband med flera säkerhets- och försvarspolitiska redogörelser sedan år 1997. I säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen 2004 ålades flygvapnet att inleda anskaffning av ett fjärrverkande precisionsvapensystem som möjliggör markmålseld för F-18 Hornet –jaktplansmaterielen. Bakom redogörelsen låg resultaten från en undersökning av försvarsmaktens slagförmåga.

Säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen 2009 förutsatte snabb operativ mobilitet för den militära kraften samt förmåga att bilda tyngdpunkt enligt vad situationen kräver. Vidare förutsattes att den fjärrverkande eldanvändningen skulle klara av att från luften stöda försvarsgrenarna i strid genom att påverka motståndarens nyckelfunktioner och objekt. Skapandet av förmågan till lång bärvidd är det viktigaste delområdet av markmålskapaciteten tack vare dess räckvidd och flexibla användbarhet.

JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) är en robot med lång bärvidd, som avfyras från luften till marken (air-to-ground missile, AGM-158) och som har utvecklats av det amerikanska bolaget Lockheed Martin. Av dess olika versioner har Förenta staternas flygvapen planerat att upphandla flera tusen exemplar under 2010-talet.

Tillstånd att sälja JASSM-robotar till Finland har lämnats till kongressen i ett anmälningsförfarande den 28 oktober 2011. Utgående från behandlingen tar kongressen inom 30 dygn ställning till om Förenta staterna kan sälja dessa robotarna till Finland. Det är endast frågan om ett försäljningstillstånd, inte om ett upphandlingsavtal.

De beslut som sammanhänger med upphandlingen av fjärrverkande vapensystem som möjliggör markmålseld och de ändringsarbeten på Hornet-materielen som vapensystemen för markmålseld förutsätter görs som en del av de livscykeluppdateringar som ska genomföras fram till år 2016.

Också ett tillstånd att sälja STINGER-luftvärnsrobotar med synnerligen kort räckvidd till Finland har lämnats till kongressen i ett anmälningsförfarande den 28 oktober 2011. Utgående från behandlingen tar kongressen inom 30 dygn ställning till om Förenta staterna kan sälja dessa robotar till Finland.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av konsultative tjänstemannen Jari Takanen, tfn (09) 160 88258 eller 050 554 9571 samt vid försvarsmakten gällande JASSM-robotarna av ingenjörsöverstelöjtnant Kari Renko, tfn 0299 284 100 och gällande Stinger-robotarna av major Juha Korkeala, tfn 0299 800 (växel).


Tillbaka till rubrikerna