Sök

2011

02.05.11 15:40

Inledandet av arbetet på en nationell cybersäkerhetsstrategi och tillsättandet av en tväradministrativ sakkunnigarbetsgrupp

Statsrådet antog i december 2010 en säkerhetsstrategi för samhället och i den betonas betydelsen av s.k. cyberhot som riktar sig mot informationssamhällets kritiska nätverk samt mot olika informationsomgivningar. Dessa hot utgör en central utmaning för säkerheten i hela samhället och i synnerhet för ledandet av samhället samt för dess vitala funktioner.

Också Finland utsätts dagligen för många datanätsattacker. Den nationella förmågan att övergripande och centraliserat övervaka samt förebygga hoten mot datanäten kräver utveckling. Vi måste också bli bättre på att upptäcka attacker mot datanäten.

Vid republikens presidents och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskotts möte den 8 mars 2011 behandlades de nationella färdigheter som anknyter till en övergripande cybersäkerhet. Utskottet beslöt inleda utarbetandet av en nationell cybersäkerhetsstrategi som en del av verkställandet av säkerhetsstrategin för samhället. Ansvaret för beredningen av ärendet gav ministerutskottet Säkerhets- och försvarskommittén.

Vid sitt möte den 11 april 2011 beslöt Säkerhets- och försvarskommittén grunda en tväradministrativ sakkunnigarbetsgrupp på bred bas, vars uppgift är att under Säkerhets- och försvarskommitténs ledning fram till utgången av år 2012 utarbeta en nationell cybersäkerhetsstrategi som betjänar hela samhället. Försvarsminister Jyri Häkämies tillsatte denna sakkunnigarbetsgrupp den 29 april 2011. Ordförande för arbetsgruppen är överombudsman Mikko Kosonen från SITRA. I arbetsgruppen ingår representanter förutom för myndigheterna också för centrala parter och kunnande från hela samhället.

Ytterligare upplysningar i saken ges av Säkerhets- och försvarskommitténs generalsekreterare Aapo Cederberg, tfn 09-160 88210 eller 0400 246746.


Tillbaka till rubrikerna