Sök

2011

08.10.11 14:00

Wallin: Veteranstödet bör hållas intakt

Försvarsminister Stefan Wallin hoppas att regeringspartierna ännu i höst åtgärdar nedskärningen i veteranernas rehabiliteringsstöd. Wallin talade vid Kimitoöns Krigsveteraner r.f:s 40-års jubileum på lördagen.

Medelåldern bland landets 45 000 veteraner har redan stigit till 88 år. Deras antal beräknas halveras inom loppet av fem år.
- Därför är det viktigt att fortsätter att avbetala på hedersskulden och erbjuder våra veteraner en god ålderdom, sade Wallin i sitt festtal.

Staten stöder veteranerna med olika stöd med  350 miljoner euro i årets budget. De nationella anslagen står i direkt proportion till det minskande antalet veteraner. Därför har anslaget minskat årligen under många års tid.
- För mig personligen har det ändå varit viktigt att det nominella stödet per veteran hålls intakt. Stödet per veteran har de facto ökat på fem år från 582 euro år 2006 till 830 euro per veteran år 2011, underströk Wallin.

Wallin sade att regeringens budgetförslag nu kommer att innebära att social- och hälsovårdsministeriets veterananslag minskar också på individnivå. För att rätta till detta räknar man med att det skulle behövas 2 miljoner extra pengar i budgeten för nästa år.
- Jag hoppas och tror att regeringspartierna i samarbete med riksdagsgrupperna kan åtgärda denna fadäs ännu i höst, sade försvarsministern.


Tillbaka till rubrikerna