Sök

2012

03.05.12 14:02

Beväringarnas tjänstgöringstid föreslås bli förkortad med 15 dygn

Regeringen gav den 3 maj 2012 riksdagen en proposition med förslag till lag om ändring av värn-pliktslagen. För att beväringarnas utbildning ska kunna ordnas på ett ändamålsenligare sätt föreslås det att deras tjänstgöringstid ska förkortas med 15 dygn. Beväringarnas tjänstgöringstid är nu 6, 9 eller 12 månader.

Enligt propositionen ändras tjänstgöringstiden räknat i dagar enligt följande:

180 -> 165 dagar
270 -> 255 dagar
362 -> 347 dagar

Syftet är att lagen ska träda i kraft den 1 februari 2013.

Propositionen lättar på den lagstadgade plikt som gäller männen. Lättnaden ska också gälla de kvinnor som fullgör frivillig militärtjänst för kvinnor. När tjänstgöringstiden blir kortare kommer utbildningen att koncentreras, vilket gör att förkortningen endast har små verkningar på beväringar-nas utbildningsnivå och truppernas prestationsförmåga. Dessutom blir den sista fasen av tjänstgö-ringen enhetligare för de flesta beväringar då hemförlovningen sker före helgerna vid årsskiftet och semesterperioden under högsommaren.

Förkortningen av tjänstgöringstiden gör det möjligt att bättre än i dagens läge vidta de åtgärder som sammanhänger med att avsluta utbildningen av dem som ska hemförlovas liksom också att planera och inleda utbildningen av en ny kontingent. Detta gäller såväl stampersonalen som beväringarna. Dessutom kan arbets- och semestertiderna vid årsskiftet och under högsommaren ordnas på ett än-damålsenligare sätt, då det finns färre beväringar i tjänst vid den tiden.

Staten får inbesparingar till följd av att tjänstgöringstiden förkortas. De uppskattas uppgå till cirka sex och en halv miljoner euro per år.

En förkortning av beväringstjänsten med två veckor var en av de åtgärdsrekommendationer som den arbetsgrupp som redde ut värnpliktens samhälleliga konsekvenser (den s.k. Siilasmaa-arbetsgruppen) kom med. Arbetsgruppen tillsattes av försvarsministern år 2009.

Ytterligare information i saken ges vid försvarsministeriet av regeringsrådet som lagstiftningsdirek-tör Seppo Kipinoinen, tfn 09-160 88109 eller regeringsrådet Timo Turkki, tfn (09) 160 88112.


Tillbaka till rubrikerna