Sök

2012

15.01.12 19:42

Wallin: Behovet av multinationellt samarbete ökar när resurserna blir knappare

Internationellt samarbete och nätverkande är också i fortsättningen grundelement för det finska försvaret, konstaterade försvarsminister Stefan Wallin i sitt tal i dag, den 15 januari 2012, vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i Sverige.

Minister Wallins tal behandlade den finska försvarsmaktsreformen och vikten av internationellt samarbete.

I sitt tal betonade försvarsminister Wallin att den grundläggande linjen för det finska försvaret inte kommer att ändras trots försvarsmaktsreformen. –Militär alliansfrihet, allmän värnplikt och ett territorialförsvar som ständigt utvecklas är de villkor som har ställts för planeringen, påminner Wallin. Försvarsministern påpekar också att försvarsmaktens uppgifter inte ändras.

Enligt minister Wallin ökar behovet av multinationellt samarbete när resurserna blir knappare, och då är varje möjlighet att förbättra kostnadseffektiviteten värd att överväga. I sitt tal betonade försvarsminister Wallin dessutom att Finland bör utnyttja de möjligheter som öppnar sig att intensifiera samarbetet med utvalda partner såväl inom det nordiska samarbetet på försvarsområdet och inom Europeiska unionen som också via Natos partnerskap för fred.

I Finland finns många förväntningar på det nordiska samarbetet inom försvarsområdet. I sitt tal påminner försvarsminister Wallin om att för att samarbetet ska kunna fördjupas ytterligare krävs en kontinuerlig och stark politisk vilja. – Det nordiska samarbetets potential har noterats som ett gott exempel också mera vidsträckt i Europa. Nu måste vi rikta in oss på att åstadkomma konkreta resultat, konstaterar Wallin.

Försvarsminister Stefan Wallins tal kan läsas i sin helhet på ministeriets webbplats på adressen www.defmin.fi.


Tillbaka till rubrikerna