Sök

2012

24.01.12 11:11

Wallin: I framtiden kan sjuk- och brödrahemmen rehabilitera också krishanteringspersonal

Försvarsminister Stefan Wallin anser det viktigt att sjuk- och brödrahemmens tjänster och personalens kunnande kan behållas i det finska samhället.

-Den fortsatta utvecklingen av systemet med brödrahem, som grundades för att vårda och rehabilitera veteranerna från våra krig, måste tryggas. Vid sidan av sin huvuduppgift kan ett eller två av dessa hem i framtiden specialisera sig på att rehabilitera fredsbevarare som sårats i krishanteringsoperationer. Detta utvecklande av kunnandet kommer då både veteranerna och krishanteringspersonalen att kunna dra nytta av, säger Wallin.

Wallin anser det möjligt att rehabiliteringen i framtiden i tillämpliga delar kan inriktas också på värnpliktiga som skadats under tjänstgöring.

-Statskontorets och social- och hälsovårdsministeriets planer på att utveckla nätverket med sjuk- och brödrahem i framtiden är positiva, säger Wallin och berömmer den utvecklingsplan som Statskontoret offentliggör tisdagen den 24 januari 2012.

Under de senaste månaderna har Statskontoret, social- och hälsovårdsministeriet och försvarsförvaltningen diskuterat ställningen för dem som skadas i krishanteringsuppdrag. I oktober 2011 grundades en delegation för olycksfall i militärtjänst. Informationsgången mellan de olika instanserna fungerar nu effektivare. För tillfället görs en bedömning av behovet att ändra den lagstiftning som gäller olycksfall i militärtjänst och tillämpningen av den för att de speciella förhållandena i krishanteringsuppdrag och operationer ska kunna beaktas bättre. De rådgivnings- och stödtjänster som ska ges krishanteringspersonalen och deras familjer ordnas så att de är lättare att tillgå än tidigare. Vården och rehabiliteringen på specialsjukvårdsnivå för krishanteringspersonalen har koncentrerats till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Enligt nuvarande krishanteringslagstiftning svarar försvarsmakten för hälsovården och det psykosociala stödet till dem som är i tjänst. Efter tjänstgöringen går ansvaret för hälsovården över till det civila hälsovårdssystemet. Försvarsmakten ger emellertid psykosocialt stöd också efter tjänstgöringen i enlighet med sina egna anvisningar.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av personaldirektör Jari Kajavirta, tfn 09-160 88121 och 040 555 1457.


Tillbaka till rubrikerna