Sök

2014

26.09.14 13:10

Avtal om partnerskap i fråga om underhåll av arméns och marinens material undertecknades

Försvarsmakten och Millog Oy har i dag undertecknat ett avtal om partnerskap i fråga om underhållet av arméns och marinens material. Det nya avtalet breddar betydligt underhållspartnerskapet som inleddes år 2009. I och med breddningen producerar Millog Oy de tjänster som gäller underhållet av arméns och marinens material. Partnerskapsavtalet träder i kraft den 1 januari 2015, förutsatt att riksdagen godkänner finansieringen av det i budgeten för år 2015.

Breddningen av partnerskapet med Millog Oy i fråga om underhållet är en del av försvarsmaktsreformen. I anknytning till breddningen av partnerskapet överförs garnisonsverkstäderna vid arméns truppförband samt marinens underhållscentraler och centrallager med uppgifter till Millog Oy den 1 januari 2015. Dessutom överförs två lager med uppgifter till Millog Oy.

I omorganiseringen överförs på Millog Oy i form av en rörelseöverlåtelse den personal som innehar de ovan nämnda underhålls- och lageruppgifterna, totalt cirka 330 personer. Vid rörelseöverlåtelsen överförs personalen till anställning hos Millog Oy och anställningsförhållandena fortgår utan avbrott. Vid rörelseöverlåtelsen realiseras statens goda och ansvarsfulla personalpolitik. Omorganiseringen medför inga personaluppsägningar.

Försvarsminister Carl Haglund fattade i juni ett linjebeslut om att partnerskapet ska breddas. I samband med beslutet betonade försvarsminister Haglund att underhållet ska vara lönsamt med tanke på helheten på lång sikt. Det bedöms att det breddade partnerskapet kommer att ge en besparing på totalt 30 miljoner euro under avtalsperioden på sex år jämfört med om man utvecklade den egna underhållsverksamheten. Detta gör det också möjligt att effektivare hantera materialets livscykel.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av överdirektör Teemu Penttilä, tfn 0295 140 200 samt vid huvudstaben av brigadgeneral Timo Rotonen, tfn 0299 800.
 


Tillbaka till rubrikerna