Sök

2014

26.09.14 11:28

Ebola och andra hot om smittsamma sjukdomar diskuteras på GHSA-mötet i Washington

Mötet som ordnas av internationella partnerskapet som ska främja hälsosäkerhet, Global Health Security Agenda, den 26 september i Washington samlar över 200 experter från sammanlagt 45 länder. Omsorgsminister Susanna Huovinen, kanslichef Päivi Sillanaukee från social- och hälsovårdsministeriet och understatssekreterare Anne Sipiläinen från utrikesministeriet företräder Finland på mötet. I samband med mötet träffar minister Huovinen president Barack Obamas nationella säkerhetsrådgivare Susan Rice.

Utöver enskilda länder deltar också Europeiska unionen, Världshälsoorganisationen WHO, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO och Världsorganisationen för djurhälsa OIE i projektet. Hälsopartnerskapet utgår från hälsoutmaningar med anknytning till den internationella rörligheten och nya aktuella hot om smittsamma sjukdomar. Den okontrollerbara spridningen av Ebola i Västafrika är ett aktuellt exempel på brister i länders beredskapssystem. Minister Huovinen betonade betydelsen av ett koordinerat samarbete i sitt tal i Washington. ”Vi har att göra med en allvarlig epidemi av aldrig förut skådade mått. Epidemin kräver att vi reagerar snabbt. FN:s Ebola-operation för samman internationella aktörer, och här har WHO en central roll. Både stora och små länder kan delta i de omedelbara åtgärderna. De gemensamma resurserna måste tas i effektivt bruk”.

Hälsopartnerskapets främsta mål är att utveckla beredskapen i anknytning till smittsamma sjukdomar, bekräfta branschövergripande samarbete och att främja ibruktagandet av exempelvis WHO:s internationella hälsobestämmelser på internationell nivå. På mötet i Washington kommer man att fokusera på partnerskapets konkreta förpliktelser och mål, såsom förmågan att snabbt och effektivt svara på olika gränsöverskridande biohot.

Finlands viktigaste nationella förpliktelse är det av utrikesministeriet finansierade och av Centret för militärmedicin (SOTLK) och Kompetenscentret för biologiska hot genomförda projektet som syftar till att förstärka biosäkerheten och laboratoriekapaciteten i Tanzania. Inom projektet utbildas också lokala hälso- och veterinärexperter i både Tanzania och Finland.

Bekämpningen av globala biohot kräver ett omfattande samarbete mellan olika aktörer. I hälsopartnerskapet vill man förbättra samarbetet mellan såväl förvaltningsområdena som de internationella organisationerna inom hälsovård, utrikespolitik, försvar och jordbruk. I Finland deltar förutom social- och hälsovårdsministeriet också jord- och skogsbruksministeriet, utrikesministeriet samt försvarsministeriet.
Det femåriga hälsopartnerskapsprojektet inleddes på USA:s initiativ i februari 2014. Finland är med i partnerskapets styrgrupp och är ordförande för hälsopartnerskapet 2015.

”Finland förbinder sig starkt till hälsopartnerskapet som betonar samarbetet mellan olika sektorer” säger minister Huovinen.

Ytterligare information

Outi Kuivasniemi, konsultativ tjänsteman, SHM, tfn +358 50 4350 269
Sebastian Hielm, konsultativ tjänsteman, JSM, tfn 0295 162305
Hanna-Leena Korteniemi, utrikessekreterare, UM, tfn 0295 351594
Tiina Raijas, konsultativ tjänsteman, FSM, tfn 0295 140318

Tillbaka till rubrikerna