Sök

2014

18.02.14 14:11

Finland ska leda det nordiska försvarsmaterielsamarbetsområdet

För att de samnordiska försvarsmaterielanskaffningarna ska avancera har det inom ramen för det nordiska försvarssamarbetet (Nordefco) beslutats att en arbetsgrupp för försvarsmaterielsamarbete (Nordefco Cooperation Area Armaments) ska tillsättas. Finland har valts att leda samarbetsgruppen.

Arbetsgruppens syfte är att uppnå ekonomiska, tekniska och industriella synergifördelar utöver i fråga om anskaffningarna också i fråga om livscykeluppdateringarna. Vidare strävar man efter att åstadkomma kompatibilitet genom samarbetet, vilket i fortsättningen skulle möjliggöra tätare samverkan i fråga om försvarsmaterielanskaffningar än för närvarande mellan de nordiska försvarsmakterna. 

I arbetsgruppen ingår 17 separata underarbetsgrupper, bl.a. en livscykelarbetsgrupp och en arbetsgrupp för överskottsmaterial. Samarbetsområden har hittats genom att man har jämfört de nordiska ländernas anskaffningsplaner för den närmaste framtiden. Arbetsgruppen har för avsikt att också samarbeta med de baltiska länderna.

Arbetsgruppen rapporterar om sitt arbete via försvarsministerierna till försvarsministrarna.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av specialsakkunnig Sanna Laaksonen, tfn 0295 140 417.


Tillbaka till rubrikerna