Sök

2014

08.09.14 14:52

Försvarsminister Haglund till Milano

Försvarsminister Carl Haglund deltar i Europeiska unionens inofficiella försvarsministermöte den 9?10 september 2014 i Milano.

På mötesagendan står arbetssessioner vid vilka behandlas sakhelheter i anknytning till EU:s stridsgrupper (EU Battle Group), verkställandet av Europeiska rådet, verksamheten vid Europeiska försvarsbyrån (EDA) samt EU:s pågående insatser.

Vid de sessioner som anknyter till stridsgrupperna koncentrerar man sig på BG-konceptets innehåll samt på praxis gällande beslutsfattandet. Vid den session som behandlar verkställandet av Europeiska rådet har ministrarna för avsikt att diskutera genomförandet av de uppgifter som Europeiska rådet har gett utgående från en vägkarta som EU:s avdelning för yttre åtgärder har gjort upp. Den punkt på agendan som gäller Europeiska försvarsbyrån koncentrerar sig på förberedelserna inför de möten som rådet och EDA:s styrelse i sammansättningen ministrar håller i november. Vidare har man för avsikt att föra en strategisk debatt om försvarsbyråns framtid inför EDA:s 10-årsjubileum. När den punkt på agendan som gäller insatserna behandlas är alla insatskommendörer på plats för att ge aktuella lägesöversikter.

Ytterligare upplysningar om mötesinnehållet ger specialsakkunnig Rasmus Hindrén, tfn +358 295 140 322. Upplysningar om reseprogrammet och tidtabellerna ger försvarsministerns adjutant Sami Jaakkola, tfn +358 295 140 102 samt gällande kommunikationen om resan specialsakkunnig Kristian Vakkuri, tfn +358 295 140 123.

Tillbaka till rubrikerna