Sök

2014

01.04.14 09:16

Försvarsministeriet fattar beslut om anskaffning av tunga lastbilar för landsvägstrafik till armén samt att möjligheten att anskaffa inhemska skyddade terränglastbilar som behövs i krishanteringsuppdrag ska redas ut

Anskaffningen ingår i gällande budgetram och ingen tilläggsfinansiering krävs för att den ska kunna göras. Genomförandet av anskaffningen förutsätter ännu att finansutskottet förordar den. Minister Haglund för ärendet till utskottets möte den 2 april 2014.

Försvarsminister Haglund kommer att ge försvarsmakten fullmakt att enligt förslag från armén ingå ett anskaffningsavtal med Scania Suomi Oy om anskaffning av tunga lastbilar. Anskaffningen genomfördes med öppen konkurrensutsättning på det sätt som upphandlingslagstiftningen kräver. Utgående från avtalet skaffas totalt 151 tunga fyraxlade lastbilar med schaktningschassi.

Dessutom skaffas 21 st treaxlade tunga lastbilar, av vilka 20 också utrustas så att de kan användas för skolning. Vidare skaffas 12 st treaxlade dragbilar till påhängsvagnar för tunga lavettransporter inom logistiken. Dessutom ingås underhålls- och reparationsavtal för fordonen, vilkas avtalsperiod med optioner är 6 + 6 + 3 år.

Anskaffningen sammanhänger med ett projekt för utvecklande av underhållet av de territoriella trupperna, vilket ingår i försvarsmaktens utvecklingsprogram för logistiken. De fordon som ska skaffas i projektet är avsedda som underhållsmateriel för de territoriella trupperna. Det totala värdet av anskaffningen, inkl. underhållsavtal och optioner, uppgår till cirka 66,2 miljoner euro (moms 24 %). Leveranserna försiggår under åren 2014–2017. Överbyggnaderna levereras av inhemska Cargotec Oy.

Vidare har försvarsministeriet ålagt försvarsmakten att reda ut och bereda anskaffningen av skyddade terränglastbilar som lämpar sig för krishanteringsuppdrag – totalt 12 fordon (+ option på 12 fordon) – av en inhemsk leverantör. Bilarna kan utnyttjas i olika förhållanden och de lämpar sig utmärkt för försvarsmaktens behov. Avsikten är att anskaffningen av denna försvarsmateriel ska göras som direktupphandling från Sisu Auto Oy och detta kommer att ha en betydande sysselsättande verkan.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av regeringssekreterare Iikka Marttila tfn 0295 140 413 och vid Staben för Arméns Materielverk av informationschef Juhani Kauppinen, tfn 0299 460 527.


Tillbaka till rubrikerna