Sök

2014

17.02.14 12:52

Om försvarsmaktens kommendörs tjänstebostad

Försvarsministeriet har den 12 augusti 2009 fattat ett beslut om tjänstebostäder för dem som hör till Försvarsmaktens högsta ledning. Detta beslut gäller tjänstebostadsarrangemang i fråga om kommendören för försvarsmakten, chefen för huvudstaben, kommendören för marinen och kommendören för armén.
Efter detta gav försvarsministeriet den 17 december 2009 anvisningar om de principer som ska iakttas vid hyrning av tjänstebostäder. Anvisningen innehåller riktlinjer som gäller den allmänna organiseringen av tjänstebostadsfunktionen, principer om vilka parter bostäder kan hyras av, till vem de hyrs ut, syftet med bostaden, hyresnivån, grunderna för hyresstödet samt principer för hur stödet ska riktas. I samband med detta beslutade man också om ett allmänt tak på 35 procent för hyresstödet, dvs. efter att det ursprungliga hyreskontraktet hade ingåtts.
Försvarsministeriet beslutade den 9 mars 2010 om arrangemangen i fråga om tjänstebostad för kommendören för försvarsmakten, och i dessa arrangemang överskrids taket på 35 procent för hyresstödet. I beslutet förlängdes det arrangemang som godkänts den 12 augusti 2009 till den 30 juni 2012 då det tidsbestämda hyresförhållandet gick ut.

Huvudstaben gjorde den 16 maj 2012 en framställning till försvarsministeriet om att hyrningen av tjänstebostaden för kommendören för försvarsmakten skulle förlängas. Ministeriet godkände den 4 juni 2012 inom ramen för sina befogenheter med särskilda motiveringar ett tjänstebostadsarrangemang som avvek från ministeriet egna anvisningar, med vilket hyreskontraktet med de tidigare villkoren förlängdes till dess kommendören går i pension.

Kommendörens tjänstebostad är en höghuslägenhet på 145 kvadratmeter i centrum av Helsingfors nära huvudstaben. Kommendörens privata bostad är ett egnahemshus beläget längre bort. I enlighet med Huvudstabens framställning ansågs att särskilda motiveringar för arrangemangen är att kommendören av säkerhets- och beredskapsskäl inte kan bo i sin privata bostad. På dessa grunder ansåg försvarsministeriet det motiverat och förenligt med statens totalekonomiska intresse att förlänga arrangemanget så länge den nuvarande kommendören för försvarsmakten är i tjänst.

För närvarande betalar försvarsmakten en marknadshyra på 3 408,48 euro per månad för tjänstebostaden för kommendören för försvarsmakten. Kommendören för försvarsmakten betalar 1 744,00 euro per månad i hyra till försvarsmakten. Storleken på hyran har godkänts av skattemyndigheterna. I bostaden finns i någon mån försvarsmaktens lösöre, som huvudsakligen är gammalt, och som används vid skötseln och stödjandet av tjänsteuppgifterna.

I försvarsministeriets beslut av den 4 juni 2012 om att förlänga hyreskontraktet konstateras ”att beslutet gäller en förlängning av tjänstebostaden för den nuvarande kommendören för försvarsmakten”, och att ”vid byte av kommendör överväger försvarsministeriet på nytt hur ändamålsenligt det är att förlänga det nuvarande hyreskontraktet och villkoren för detta”.

Försvarsmaktens tjänstebostadssystem har skapats bl.a. av skäl som sammanhänger med beredskapen, eftersom försvarsmaktens tjänstemän är skyldiga att flytta. Försvarsmakten har till sitt förfogande cirka 2 000 tjänstebostäder. Av de tjänstemän som försvarsministeriet har befogenhet över har chefen för Huvudstaben ingen tjänstebostad, och det hyresstöd som betalas för tjänstebostäder för kommendörerna för armén, marinen och flygvapnet stämmer överens med anvisningen.

Ytterligare upplysningar ges av personaldirektör Jari Kajavirta, tfn 0295 140 430 och kommunikationsdirektör Max Arhippainen, tfn 0295 140 120.


Tillbaka till rubrikerna