Sök

2015

30.01.15 14:00

Arbetsgrupp föreslår preciseringar i hur religionsfriheten realiseras vid försvarsmakten

Försvarsministeriet tillsatte i maj 2014 en arbetsgrupp för att planera försvarsmaktens etiska undervisning och den del av militärparaderna som utgörs av fältandakter. Arbetsgruppen skulle beakta grundlagens paragraf om religions- och samvetsfrihet.

Till ordförande för arbetsgruppen utnämndes överdirektör Jukka Juusti från försvarsministeriet och till vice ordförande försvarsmaktens personalchef, generallöjtnant Sakari Honkamaa. Arbetsgruppen hörde som sakkunniga fältbiskop Pekka Särkiö och generalsekreteraren för Vapaa-ajattelijain Liitto ry Esa Ylikoski. Arbetsgruppens rekommendationer grundar sig på riksdagens biträdande justitieombudsmans beslut och utbildningsstyrelsens anvisningar till skolorna om religionsundervisningen.

I sin rapport föreslår arbetsgruppen totalt 15 åtgärder för att garantera religionsfrihet vid försvarsmakten.

I fråga om undervisningen föreslår arbetsgruppen att de lektioner som i dagens läge hålls av grundenheternas chefer och fältväblar, militärpräster, socialkuratorer och läkare omformas till en yrkesövergripande helhet med växelverkan mellan de olika områdena. Denna helhet är avsedd för alla tjänstgörande och stöder tjänstgöringen, balansen i livet samt den etiska handlingsförmågan under krigstid. Lektionerna ska vara religionsfria och konfessionslösa så att både de värnpliktiga som hör och de som inte hör till något religiöst samfund kan delta i dem.

Arbetsgruppen föreslår också att fältandakten, som hör till den finska militärparadtraditionen, behålls som en del av militärparaderna. De som deltar i en parad men inte vill vara med om fältandakten ställs i egna grupper, som på kommando avlägsnar sig från paradtruppen.

För att religionsfriheten ska realiseras är de religiösa andakterna och gudstjänsterna frivillig verksamhet. I fråga om dem föreslår arbetsgruppen att evenemangen förs in i tjänstgöringsprogrammet på samma sätt som annat frivilligt program.

I ett sammandrag till rapporten konstaterar arbetsgruppen att en fullständig realisering av grundlagens bestämmelse om religionsfrihet förutsätter att försvarsmakten gör ändringar såväl i undervisningsprogrammen som i Allmänna tjänstereglementet. Arbetsgruppen föreslår att ändringarna verkställs senast när julikontingenten 2015 inleder sin tjänstgöring.

Arbetsgruppens rapport finns på finska på försvarsministeriets webbsida på adressen www.defmin.fi/julkaisut. Ytterligare upplysningar i saken ger arbetsgruppens sekreterare Mika Peltoniemi, tfn 0295 140 442.


Tillbaka till rubrikerna