Sök

2015

18.03.15 10:03

Delegation: Resurserna för det frivilliga försvarsarbetet måste tryggas

Delegationen för frivilligt försvarsarbete vädjar om resurser. När hotbilderna blir mera omfattande och mångsidigare och risken för att militära maktmedel ska användas kvarstår, ökar också kraven på samhällelig beredskap enligt delegationen. Detta förutsätter ett starkt tänkande gällande den övergripande säkerheten, där en förstärkning av hela samhällets förmåga till mental och fysisk kristålighet betonas. I båda dessa framhävs betydelsen av frivilligt försvarsarbete som givare av en mångsidig utbildning samt som upprätthållare och utvecklare av försvarsviljan.

Delegationen stöder starkt den parlamentariska utredningsgruppens rekommendation om att försvarsanslagen stegvis ska höjas. Delegationen rekommenderar att utvecklandet av och resurserna till det frivilliga försvarsarbetet justeras i motsvarande grad. Det statliga stöd som det frivilliga försvarsarbetet har fått bör säkerställas på rätt nivå med beaktande av den betydelsefulla verksamhet som de olika organisationerna gör för den övergripande säkerheten. Det frivilliga försvarsarbetet i dess olika former har visat sig vara kostnadseffektivt när det gäller att bygga upp den militära prestationsförmågan och den övergripande säkerheten.

Delegationens hela ställningstagande finns på finska http://www.defmin.fi/julkaisut_ja_asiakirjat/julkaisuhaku/vapaaehtoisen_maanpuolustuksen_neuvottelukunnan_kannanotto_vapaaehtoisen_maanpuolustusksen_tulevaisuus.5136.xhtml

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av generalsekreteraren för delegationen för frivilligt försvarsarbete, överstelöjtnant Jukka Kotilehto, tfn 0295 140 338.

Tillbaka till rubrikerna