Sök

2015

18.12.15 14:05

Den fortsatta användningen av minfartyget Pohjanmaa

Med försvarsminister Jussi Niinistös beslut får Försvarsmaktens logistikverk vidta åtgärder för att skrota minfartyget Pohjanmaa.

Minfartyget Pohjanmaa har kommit till slutet av sin livscykel och man har avstått från den operativa användningen av fartyget. Marinen har ingen annan användning för fartyget. När man avstår från att använda fartyget frigörs planenligt både personal och utrymmesresurser för marinens andra behov. Vad gäller den fortsatta användningen av fartyget har försäljning, deponering på museum och skrotning retts ut. Bevarandet av fartyget har medfört kostnader på cirka 10 000 euro per månad.

Skrotningen görs i Finland. Den inleds i mars 2016 och görs på ett sådant sätt att miljösynpunkter och Försvarsmaktens sociala ansvar beaktas.

Nettokostnaderna för skrotningen är 248 100 euro. I samband med den nedmontering som sammanhänger med skrotningen säljs eller utnyttjas de delar av fartyget som är användbara eller har ett kommersiellt värde, såsom motorerna och en del av systemen. Därmed sjunker nettokostnaderna med så mycket som man får intäkter av dessa.

Krigsmuseet reserveras en möjlighet att ta till vara de delar av fartyget som passar i museets samlingar innan skrotningen görs.

Ytterligare upplysningar ger specialsakkunnig Sanna Laaksonen, tfn 0295 140 417.

Tillbaka till rubrikerna