Sök

2015

11.11.15 10:21

Försvarsmakten bereder upphandling av ammunition till tunga raketartilleripjäser

Försvarsmakten bereder upphandling av yttäckande (GMLRS AW) och på punktmål verkande (GMLRS UNITARY) ammunition till ett tungt raketartillerisystem. Förenta staternas kongress behandlar offertbegäran.

Anskaffningen av den nya målsökande ammunitionen gör att man effektivare kan utnyttja de tunga raketartilleripjäser som förvärvades 2006 och man får också ett mera varierat utbud av ammunition till pjäserna. Användningen av målsökande ammunition möjliggörs av den uppdatering av raketartilleripjäsernas eldkontrollsystem som utfördes åren 2012?2015.

När yttäckande ammunition briserar sprider den splitter över målet. Ammunition med punktverkan å andra sidan grundar sig på spräng- och tryckverkan. Båda ammunitionsslagen har en räckvidd av ca 70 km.

Beslutet om upphandling av ammunitionen tas troligen vid Finlands försvarsministerium mot slutet av året efter avtalsförhandlingarna. Produkten i fråga stämmer överens med Konventionen om klusterammunition, CCM.

Ytterligare uppgifter lämnas av regeringsråd Jouko Tuloisela tfn 0295 140 412 vid försvarsministeriet och av artilleriinspektör, överste Pertti Lahtinen, tfn 0299 800 (växel) vid arméstaben.


Tillbaka till rubrikerna