Sök

2015

06.03.15 13:00

Försvarsmakten och Patria Aviation ingick partnerskapsavtal

Försvarsmakten och Patria Aviation Oy har undertecknat ett strategiskt partnerskapsavtal som gäller livscykeltjänster för den militära luftfartens system.

Med avtalet preciseras verksamhetssätten och villkoren för den samverkan som parterna bedrivit redan i decennier samt bekräftas ställningen som strategisk partner i alla förhållanden.

Partnerskapsavtalet täcker stödtjänster under livsfaserna i anknytning till flygmaterielen och systemen för försvarsmaktens militära luftfart, bl.a. till Flygvapnets F/A-18 Hornet jaktplan och arméns NH90 transporthelikoptrar och deras system.

För att flygmaterielens och de därmed sammanhängande systemens prestationsförmåga ska kunna upprätthållas förutsätts samarbete mellan försvarsmakten och industrin. Genom Flygvapnets och Patrias samarbete har i Finland byggts ett underhållskoncept för flygmaterielen, vilket är kostnadseffektivare än om man hade förlitat sig på det som tillverkaren eller säljaren av varje plan erbjöd. Det nu undertecknade avtalet klargör vardera partens roll och möjliggör ett intensivt samarbete både vid upprätthållandet av den nuvarande materielen och när man förbereder sig på kommande materielprojekt. Avtalet är ett ramavtal där det redan etablerade affärsverksamhetssättet beskrivs samt där det konstateras att affärsrelationen är ett strategiskt partnerskap i enlighet med försvarsförvaltningens delstrategi om partnerskap.

Avtalet täcker en betydande del av de arbeten i anknytning till flygmaterielen som görs vid Patrias verksamhetsenheter i Jämsä, Tikkakoski, Tammerfors, Linnavuori, Birkaland och Uttis.

Ytterligare upplysningar ges av specialsakkunnig Riikka Pitkänen vid försvarsministeriet, tfn 0295 140 421, och av affärsverksamhetsdirektör Lassi Matikainen, Patria Aviation, tfn 040 869 3351.


Tillbaka till rubrikerna