Sök

2015

20.04.15 14:59

Försvarsmakten skaffar utrustning för mörkerseende

Försvarsministeriet har fattat beslut om upphandling av utrustning för mörkerseende från Natos logistikverk.

Beslutet är en tilläggsbeställning till tidigare konkurrensutsatt och tekniskt godkänd utrustning för mörkerseende, som försvarsmakten har byggt upp ett komplett underhållssystem för. Av den utrustning som ingår i anskaffningen tillverkas ljusförstärkarna VVLITE DUAL och VV3X av det finländska företaget Millog Ab. I anskaffningen ingår också värmekameran Phantom IRXR, som tillverkas av det amerikanska företaget Raytheon.

Utrustningen för mörkerseende är avsedd för operativa och regionala trupper både för krishantering och eget försvar.

De anskaffningar som nu görs hör samman med projektet Taistelija 2020, med de anskaffningar som görs för utrustning av enheterna inom luftvärnsrobotsystem med mycket kort räckvidd samt med utvecklingen av krishanteringsstyrkorna.

Det totala värdet på beställningarna och reserveringarna för tilläggsupphandling uppgår till över 17 miljoner euro (inklusive moms), och den sysselsättande effekten i Finland, underleverantörerna medräknade, blir ca 18 årsverken.

Utrustningen för mörkerseende kommer att levereras under 2015 och 2016. Till upphandlingen hör en reservering för tilläggsupphandling.

Ytterligare information ges av regeringsrådet Jouko Tuloisela, försvarsministeriet, tfn 0295 140412 och överstelöjtnant Matti Honkela, projektkoordinator, Arméstaben, tfn 0299 800 (växel).

 


Tillbaka till rubrikerna