Sök

2015

18.10.15 13:30

Försvarsminister Jussi Niinistö vid jägarvärvningens 100-årsjubileumsseminarium: Värnplikten skapar en känsla av samhörighet och höjer försvarsviljan

Försvarsminister Jussi Niinistö framförde statsrådets hälsning vid jägarvärvningens jubileumsseminarium i Alahärmä den 18 oktober 2015. I sin hälsning tackade minister Niinistö dem som slår vakt om jägartraditionerna och betonade jägarnas betydelse i frihets-, vinter- och fortsättningskriget. "Också i dag stöder sig försvaret på det arv som jägarna lämnat över till oss", sade Niinistö.

Minister Niinistö dryftade likheter i jägarnas och dagens värnpliktigas bakgrunder. Jägarnas bakgrunder var av många olika slag, på samma sätt representerar de värnpliktiga hela den tjänstedugliga ålderklassen: "Truppens mångfald var ett av dess styrkeområden. Jägarna, som härstammade från folkets breda lager, kunde vinna förtroende hos de soldater som kom från motsvarande förhållanden."

Finland har behållit den allmänna värnplikten, och det har varit ett kostnadseffektivt sätt att ställa upp den reserv som behövs för att försvara landet, konstaterade Niinistö. Han dryftade också värnpliktssystemets betydelse med tanke på försvarsviljan. "Värnplikten har en inverkan som bygger upp hela nationen och höjer försvarsviljan."

Ministern ansåg det bra att jägarrörelsen och jägarandan får den uppmärksamhet de förtjänar. "Även om det inte längre finns några jägare bland oss, lever deras hjältesaga. Om detta påminner oss ett självständigt, fritt fosterland", med dessa ord avslutade minister Niinistö sin hälsning.

Minister Niinistös hälsning kan i sin helhet läsas på finska på adressen www.defmin.fi/puheet.


Tillbaka till rubrikerna