Sök

2015

09.11.15 08:45

Försvarsminister Niinistö: Beredskapen utvecklas

Försvarsminister Jussi Niinistö talade vid öppnandet av den 215:e Försvarskursen den 9 november 2015 i Helsingfors. I sitt tal dryftade minister Niinistö Finlands förmåga att bemöta de snabba förändringarna i den säkerhetspolitiska omgivningen. Enligt Niinistö är det med tanke på beredskapen viktigt att inga flera nedskärningar görs i försvarsmaktens omkostnader. Niinistö betonade emellertid att den utmanande ekonomiska situationen inte hindrar oss att förbättra vår reaktionsförmåga.

I fråga om försvarsförmågan har Niinistö tillförsikt, men beredskapen måste göras lättrörligare: "Försvarslösningen som grundar sig på den allmänna värnplikten och på totalförsvaret ger oss en seriöst beaktansvärd förmåga att bemöta ett traditionellt militärt hot. Den beredskap att reagera på snabba förändringar i omgivningen, som vårt på mobilisering baserade system har, finns det emellertid orsak att utveckla."

Enligt Niinistö är det dock inte möjligt att i betydande grad förbättra beredskapen utan tilläggsresurser. En del åtgärder kan man emellertid vidta. Niinistö skulle överväga en bredare användning av de tjänstgörande beväringarna i beredskapsuppdrag och granska också de tidsgränser som hänför sig till repetitionsövningarna.

Niinistö betonar också myndighetssamarbetets betydelse i beredskapsfrågor: "Utöver att vi utvecklar försvarsmaktens beredskap, måste vi också utvärdera olika myndigheters roll och uppgifter inom försvaret."

Minister Niinistö är nöjd med att försvarsfrågorna kommer att behandlas i en egen redogörelse, och beredningen av den har inletts för ett par veckor sedan: "I redogörelsen kommer man att granska de krav som den förändrade omgivningen ställer på det finska försvaret. Utvecklingen inom krigföringen speglas mot nuläget i vårt försvar och de hot som i framtiden riktas mot oss bedöms. Utgående från dessa bedömningar ger redogörelsen grunderna för de långsiktiga politiska riktlinjer som anknyter till upprätthållandet, utvecklandet och användningen av försvarsförmågan."

Hela talet (på finska) kan läsas på adressen: www.defmin.fi/puheet


Tillbaka till rubrikerna