Sök

2015

20.10.15 12:30

Försvarsministern gav försvarsmakten fullmakt att inleda HX -jaktplansprojektet

Försvarsminister Jussi Niinistö har gett försvarsmakten fullmakt att inleda projektet med att ersätta Hornetjaktplanens prestationsförmåga. Syftet med projektet är att från och med 2025 ersätta Hornetjaktplanen, som då börjar tas ur drift. Beslutet om att inleda projektet baserar sig på regeringsprogrammet.

Utvecklingen i omvärlden och försvarsmaktens, flygvapnets och luftförsvarets uppgifter förutsätter att den prestationsförmåga som Hornetplanen utgör ersätts före utgången av nästa decennium. Den arbetsgrupp som har rett ut hur Hornet kan ersättas föreslog i juni att Hornetplanens prestationsförmåga ersätts med en lösning som baserar sig på ett multifunktionellt jaktplan.

De multifunktionella jaktplanens prestationsförmåga har en betydande roll när det gäller att preventivt förhindra att Finland utsätts för militära maktmedel. Jaktplanens prestationsförmåga är en nödvändig del av luftförsvaret och av försvarsmaktens förmåga att verka mot mål på land och till havs med eldanvändning. Dessutom kompletteras försvarsmaktens spanings-, övervaknings- och ledningssystem genom denna prestationsförmåga.

Hornetplanens planerade livslängd löper ut i slutet av nästa decennium. Driftsåldern begränsas av tre huvudfaktorer: den relativa prestationsförmågan försvagas, konstruktionerna blir trötta och tillgången på system, reservdelar och programvara till jaktplanet försvåras. En förlängning av Hornetplanens livslängd är varken en kostnadseffektiv eller en tillräcklig lösning med tanke på Finlands försvarsförmåga.

Att ersätta Hornetplanens prestationsförmåga är ett projekt som kommer att ta ca 15 år. Det beslut som nu har fattats om att inleda projektet följer förutredningsarbetsgruppens rekommendation om tidtabellen för projektet. De beslut om informationsbegäran och anbudsförfrågan som hör till projektet måste fattas under denna valperiod och det egentliga upphandlingsbeslutet i början av 2020-talet.

Det är inte möjligt att ersätta Hornetplanens prestationsförmåga inom ramen för nuvarande försvarsbudget, utan för detta behövs särskild finansiering. Beslut om finansieringen fattar riksdagen med stöd av sin budgetmakt.

Ytterligare upplysningar ger projektkoordinator Lauri Puranen (försvarsministeriet), tfn 0295 140 403.

Förutredningsarbetsgruppens rapport (med referat på svenska) kan läsas på försvarsministeriets webbplats på adressen www.defmin.fi/esiselvitys.


Tillbaka till rubrikerna