Sök

2015

25.09.15 14:30

Försvarsministern gav försvarsmakten fullmakt att inleda projektet Laivue 2020

Försvarsminister Jussi Niinistö har gett försvarsmaken fullmakt att inleda projektet Laivue 2020 (Flottilj 2020), där målet är att på 2020-talet ersätta marinens ålderstigna örlogsfartygsmateriel. Enligt regeringsprogrammet beslutar regeringen om att ersätta marinens ifrågavarande kapaciteter.

Av marinens nuvarande örlogsfartyg går livslängden ut för sex av dem i medlet av 2020-talet; fyra robotbåtar i Raumaklassen, som byggdes på 1990-talet, och två minfartyg i Hämeenmaaklassen, som byggdes i början av 1990-talet. Livslängden för de fartyg som utgår kan inte längre förlängas på ett kostnadseffektivt sätt.

De fartyg som skaffas i stället bör ha kapacitet att övervaka och trygga den territoriella integriteten, att skydda sjötrafiken samt att avvärja attacker som kommer från sjösidan för att marinen ska klara av sin huvuduppgift - att trygga de för det finska samhället livsviktiga sjöförbindelserna. För att utföra sina uppgifter måste fartygen kunna övervaka sjöområdet ovan vattenytan, under vattnet och i luftrummet samt använda vapenverkan mot eventuella hot från en motståndare. Den exakta sammansättningen av stridssystemet klarnar när planeringen framskrider. Grund för planeringen är att fyra fartyg ska byggas. Fartygen planeras i första hand för det inhemska försvarets behov och det ska gå att operera med dem också på vintern. Med fartygen kan man också delta i internationell krishantering. De fartyg som ska skaffas utgör, sedan de blivit klara, stommen i sjöförsvaret.

Projektets planeringsfas bedöms infalla åren 2015-2018 och byggnadsfasen åren 2019-2024. Projektet Laivue 2020 genomförs inom ramen för finansiering som med ett separat beslut ska beviljas för detta. Enligt försvarsmaktens bedömning krävs det finansiering på cirka 1,2 miljarder euro för att bygga den kapacitet som behövs. Beslutet om finansiering fattar riksdagen med stöd av sin budgetmakt.
För kännedom till redaktionerna: ytterligare upplysningar ges av marinens planeringschef, kommodor Veli-Petteri Valkamo (Försvarsmakten), tfn 0299 303 500 samt materielenhetens chef Olli Ruutu (Försvarsministeriet), tfn 0295 140 410.


Tillbaka till rubrikerna