Sök

2015

26.05.15 12:00

Gemensamt uttalande om det fördjupade finsk-svenska försvarssamarbetet

Det finska försvarsministeriets kanslichef Arto Räty och det svenska försvarsdepartementets statssekreterare Jan Salestrand undertecknade fredagen den 22 maj 2015 ett gemensamt uttalande om att intensifiera försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. Uttalandet anknyter till den rapport om förutsättningarna för att intensifiera försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige som försvarsminister Carl Haglund och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist tog emot den 2 februari 2015. Rapporten hade utarbetats av det finska försvarsministeriet och det svenska försvarsdepartementet och ländernas försvarsmakter tillsammans.

I slutrapporten presenterades flera möjligheter för hur försvarssamarbetet kunde intensifieras. Generellt bedömdes i den att ett bilateralt samarbete totalt sett skulle ge både den finska och den svenska försvarsmakten ett mervärde. I rapporten bedömdes det också att om rekommendationerna förverkligas, kommer det på lång sikt också att påverka utvecklingen av vardera statens försvar positivt.

Innehållet i slutrapporten och en fortgång av samarbetet har nu utvärderats vid det finska försvarsministeriet och det svenska försvarsdepartementet. Kanslichef Arto Räty och statssekreterare Jan Salestrand konstaterar i sitt gemensamma uttalande att den finska och den svenska försvarsmakten bör skrida till verket för att genomföra de av rekommendationerna och förslagen i rapporten som kan framskrida inom ramen för ländernas nuvarande nationella lagstiftning.

Dessutom konstateras det att de ytterligare anvisningar och riktlinjer som behövs för att förslagen ska kunna realiseras kommer att ges så småningom på så sätt att nationella förfaranden och nationell praxis följs. Det gemensamma uttalandet ersätter inte nationell styrning, utan riktlinjerna ges nationellt i båda länderna. För att en effektiv realisering ska kunna säkerställas behövs en fortgående intensiv dialog på försvarsmaktsnivå samt med ministeriet och departementet.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av konsultativ tjänsteman Otto Saxén, tfn +358 295 140 314 och äldre avdelningsstabsofficer Sami Nurmi, tfn 0295 140 336.

Uttalandet i sin helhet kan läsas här.

Tillbaka till rubrikerna