Sök

2015

18.12.15 10:59

Kandidaterna har informerats om att jaktplansprojektet har inletts

Försvarsministeriet har den 16 december 2015 sänt ett brev till Frankrike, Förenta Staterna, Storbritannien och Sverige där det informeras om att ett HX-jaktplansprojekt har inletts vid försvarsmakten. Syftet med projektet är att ersätta prestationsförmågan hos Hornetjaktplanen, som tas ur drift med början 2025, med en lösning som grundar sig på ett multifunktionellt jaktplan. Det projekt som syftar till att Hornets prestationsförmåga ska ersättas har fått namnet HX-projektet.

Försvarsministeriet samordnar HX-projektet samt svarar för den säkerhetspolitiska och materielpolitiska styrningen av projektet samt för samverkan med den övriga statsförvaltningen. HX-projektet ägs av kommendören för Flygvapnet. Flygstaben svarar för verkställandet och genomförandet av projektet i enlighet med Huvudstabens styrning. Försvarsmaktens logistikverk svarar för beredningen av informationsbegäran och anbudsbegäran i enlighet med Flygstabens styrning.
Informationsbegäran gällande HX-projektet sänds senast i mars 2016 till följande stater (inom parentes anges möjliga jaktplanskandidater):

  • Frankrike, för kännedom Dassault (Rafale)
  • Förenta staterna, för kännedom Boeing och Lockheed Martin (F-35, F-18, F-16, F-15)
  • Storbritannien, för kännedom NETMA och BAE Systems (Eurofighter)
  • Sverige, för kännedom Saab (JAS-39)

Svaren på informationsbegäran bör sändas till Finland före utgången av oktober 2016.

Anbudsbegäran sänds våren 2018 och enligt planerna ska upphandlingsbeslutet fattas år 2021.

Ytterligare upplysningar ger projektkoordinator Lauri Puranen (Försvarsministeriet), tfn 0295 140 403.


Tillbaka till rubrikerna