Sök

2015

17.02.15 19:00

Rapport om förutsättningarna för ett intensivare försvarssamarbete mellan Finland och Sverige

Försvarsminister Carl Haglund och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har i dag, den 17 februari 2015, deltagit i ett evenemang som ordnades i Stockholm av Folk & Försvar och Finlandsinstitutet. Vid evenemanget offentliggjordes huvudpunkterna i en rapport som behandlar förutsättningarna för att intensifiera försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige.

I utredningen som utarbetats av försvarsministeriet/försvarsdepartementet och försvarsmakterna i båda länderna koncentrerar man sig på samarbetet i fredstid och samarbetsmöjligheterna såväl till lands, till sjöss som i luften granskas grundligt. Sakkunniga har också rett ut om man t.ex. kunde utföra servicen på helikoptrar eller pansarvagnar av samma typ tillsammans i stället för att var och en gör detta för sig. Vidare har man funderat på om man i framtiden kunde göra större upphandlingar tillsammans.

Enligt rapporten är säker kommunikation en av de saker som först ska sättas i skick mellan Finland och Sverige. Detta utgör en förutsättning för ett fördjupat samarbete. Säker kommunikation bör vara i skick på alla nivåer, såväl mellan försvarsministeriet/försvarsdepartementet som mellan försvarsmakterna, dvs. huvudstaberna, arméernas trupper samt marinernas och flygvapnens baser och på fartygsnivå.

En andra betydande samarbetsform är utbildning och övning. Redan under den närmaste tiden vore det möjligt att i högre grad utbilda och öva våra soldater tillsammans samt att effektivare än för närvarande använda t.ex. varandras övningsområden. Också våra flygplan och fartyg kan mera flexibelt än i dag vid behov stödja sig på varandras baser och hamnar.

I rapporten konstateras det också att inom armén, marinen och flygvapnet bör det bildas namngivna trupper som kan utbildas och öva tillsammans. Detta innebär inte att vi skulle slå ihop t.ex. våra mariner eller flygvapen. Men genom att bilda gemensamma trupper (inom armén t.ex. en gemensam brigad eller inom marinen en gemensam flottavdelning) kunde vi regelbundet öva vardagliga funktioner och lära oss av varandra.

På längre sikt kunde samarbetet vid övervakningen av våra länders havsområden och luftrum utvecklas mera än tidigare. Redan nu samarbetas det intensivt inom sjöövervakningen och i framtiden kunde motsvarande samarbete göras också inom luftövervakningen.

Intensifieringen av samarbetet mellan Finland och Sverige kommer att kräva mera arbete och mycket tid. Den rapport som överläts till försvarsministrarna innehåller klara förväntningar på riktlinjer från ministeriet och departementet. I nästa fas kommer försvarsministrarna att granska rapportens förslag och efter detta stakar den politiska ledningen i båda länderna ut en linje om hur samarbetet ska utvecklas.

Det är viktigt att betona att vi inte håller på att bilda en försvarsallians med Sverige eller avtala om ömsesidiga säkerhetsgarantier. Man måste också komma ihåg att det samarbete vi gör med Sverige inte ersätter vårt övriga internationella samarbete, utan kompletterar det. Det internationella samarbetet kommer i fortsättningen allt mera att stödja vårt eget försvar och samarbetet med Sverige är en viktig del av denna helhet.

Ytterligare upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av chefen för försvarspolitiska avdelningen Esa Pulkkinen, tfn +358 295 140300 av äldre avdelningsstabsofficer Sami Nurmi, tfn +358 295 140 336, konsultativ tjänsteman Otto Saxén, tfn +358 295 140 314 samt av kommunikationsdirektör Max Arhippainen, tfn +358 295 140 120.

Rapporten (på engelska):
Final reports on deepened defence cooperation between Finland and Sweden (pdf) (396.9 KB)

Tillbaka till rubrikerna